Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Er is minder overgewicht in wandel- en fietsvriendelijke steden. Mensen gaan er meer bewegen dan elders, wat gezonder is. Hetzelfde argument verklaart waarom honden gezonder zijn voor hun baasjes dan katten: je gaat ermee wandelen. (Bron: Endocrine Reviews en PLoS One)

Planten hadden microben nodig om aan land te kunnen gaan. Er zijn in planten liefst 593 genenfamilies ontdekt, die een oorsprong in bacteriën of schimmels hadden. Ze maakten onder meer weerstand tegen uitdroging en stikstofextractie uit de bodem mogelijk. ( Molecular Plant)

Natuurliefhebberij is deels genetisch gestuurd. Dat blijkt uit een studie van de mate van natuurexploratie door tweelingen. Daarnaast zijn factoren als plek van opgroeien, ervaringen als kind en ouderlijke sturing belangrijk. ( PLoS Biology)

De grootste klassieke komeet ooit is ontdekt. Ze heeft een diameter van 137 kilometer. Ze ontstond aan de rand van ons zonnestelsel en zou in 2031 in de buurt van onze zon komen. Ze is vernoemd naar haar ontdekkers: Bernardinelli-Bernstein. ( Astronomy & Astrophysics)

Het leven is waarschijnlijk gestart als RNA. Wetenschappers hebben RNA-moleculen gemaakt die zich kunnen vermenigvuldigen én kunnen diversifiëren in een evolutionair proces. RNA is vandaag de molecule die nodig is om het DNA over te schrijven in eiwitten. ( Nature Communications).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content