Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een kwart van de vrouwen krijgt te kampen met partnergeweld. Een wereldwijde studie ondervroeg vrouwen van 15 tot 49 jaar. Het partnergeweld begint dikwijls al op jonge leeftijd. Liefst 13 procent had het laatste jaar met geweld af te rekenen. (Bron: The Lancet)

Een bacterie uit de Gobiwoestijn draait op zonne-energie. Ze gebruikt daarvoor een pigment dat verwant is aan het bladgroen van planten. De basis daarvan is een dubbele ring rond een soort reactor die licht omzet in elektriciteit. ( Science Advances)

Zonnedauw kan verdoofd worden. Het vleesetende plantje is onderhevig aan anesthesiemiddelen, zoals ether. Het herinnert zich niets van wat er gebeurt onder verdoving. De essentie van de verdoving schuilt in het lamleggen van een receptor voor de boodschappermolecule glutamaat. ( Scientific Reports)

Het chemische element ytterbium stamt uit supernova’s. Dat zijn explosies van sterren. Door de ontploffingen wordt het de ruimte in gekatapulteerd. Winden blazen het bijeen in nevels, waar het bijdraagt aan de vorming van nieuwe sterren. ( Astronomy & Astrophysics)

De boodschappen op Twitter neigen sterk naar rechts. Een analyse op basis van artificiële intelligentie concludeerde dat boodschappen van rechtse politici verder dragen dan die van eender welke andere groep. Negatief nieuws reist sneller dan andere berichten. ( PNAS).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content