Materie en antimaterie reageren op dezelfde manier op de zwaartekracht. De twee verschillen uitsluitend in lading, positief voor de ene, negatief voor de andere. Toch wordt er bijna geen antimaterie gevonden. Dat is een raadsel. (Bron: Nature)

Een op de vijf hartpatiënten gebruikt antidepressiva. De pillen verdubbelen de kans op vervroegde sterfte. Een op de drie hartpatiënten worstelt met angststoornissen. Het is moeilijk om de effecten van pillen en mentale problemen uit elkaar te halen. ( European Journal of Cardiovascular Nursing)

Mais en melk kunnen fossiele brandstoffen vervangen. Het kan voor de productie van nanomaterialen: structuurtjes die op atomair niveau in elkaar geknutseld worden. Biomaterialen kunnen daarbij klassieke niet-hernieuwbare materialen vervangen. ( Scientific Reports)

Bladerunners halen geen voordeel uit hun prothesen. Sprinters zonder onderbenen die op veerkrachtige prothesen lopen, hebben zelfs een achterstand ten opzichte van hun collega’s. Vooral hun startsnelheid ligt lager. ( Royal Society Open Science)

Borstvoeding vermindert het risico op cardiovasculaire problemen. Vrouwen die borstvoeding gaven, lopen 11 procent minder risico op hart- of vaatproblemen. Het aantal zwangerschappen maakt geen verschil. Borstvoeding is dus niet alleen gezond voor baby’s. ( Journal of the American Heart Association)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content