Drievoudig wereldkampioen motorcross Gaston Rahier is vorige week op 58-jarige leeftijd overleden in Parijs. Tussen 1975 en 1977 heerste de kleine Luikenaar over de 125 cc, in ’84 en ’85 bekroonde hij zijn carrière met een dubbele zege in Parijs-Dakar. Tot op heden is hij de enige Belg die de woestijnrally op de motor heeft gewonnen.

Dokter Raymond Mathys krijgt de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2005 voor zijn pionierswerk in de palliatieve zorgen, met name bij kankerpatiënten. De jaarlijkse onderscheiding beloont mensen die het vrijzinnig-humanistisch gedachtegoed in hun denken of handelen tot uiting brengen.

Sporting Anderlecht heeft coach Hugo Broos aan de deur gezet en stelt zijn hoop tot het einde van het seizoen op adjudant Franky Vercauteren en op de gekwetste verdediger Glen De Boeck. De club had eigenlijk vijf spelers moeten vervangen in plaats van de trainer, maar daar komt te veel papierwerk bij kijken.

Algemeen directeur Guido Minne van de Brusselse Beursschouwburg is vorige week ‘in onderling overleg’ met zijn werkgever en vooral in alle stilte opgestapt. Voor hij in 2002 de leiding van het hoofdstedelijk kunstencentrum op zich nam, richtte Minne ’t Stuk in Leuven op, zette hij het KunstenFESTIVALdesArts op poten en was hij programmacoördinator van Brussel 2000.

De Engelse windbreker Ellen MacArthur is in 71 dagen, 14 uur, 18 minuten en 33 seconden non-stop in haar eentje rond de wereld gezeild. Ze had daar liefst 32 uur minder voor nodig dan de Fransman Francis Joyon. Die waande zich begin vorig jaar nog verzekerd van eeuwige roem door het 35 jaar oude wereldrecord met 20 dagen scherper te stellen.

Madonna wil haar fans bekeren tot de Kabbalah door hen te laten proeven van een nieuwe energiedrank van de brouwers van de mystieke joodse leer. De popdiva hoopt dat haar pr-werk de Kabbalah Energy Drink populairder zal maken dan Red Bull. In haar eerste grote hit Border- line (’83) zong ze: feels like I’m going to lose my mind. Na 22 jaar is de cirkel rond.

Actrice Honor Blackman, wereldberoemd geworden als Pussy Galore in de James Bond-film Goldfinger (1964), is door het Britse vrouwenblad Good Housekeeping uitgeroepen tot de meest sexy vrouw boven de 70. De Londense schone, in 2001 nog te zien in Bridget Jones’s Diary, bewijst dat het brein het belangrijkste seksuele orgaan is. Een riskant compliment!

Brits regisseur Peter Green- away ( The Pillow Book) wil de 400e verjaardag van Rembrandt in 2006 vieren met een film over de Nederlandse schilder. Nightwatching speelt zich af voor, tijdens en na het schilderen van het beroemde doek De Nachtwacht. Die periode betekende het begin én het einde voor Rembrandt: hij oogstte faam, maar verloor zijn vrouw en drie kinderen en werkte zich in het bankroet.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content