De meeste bijenkolonies verdragen slechts één koningin. De rest zijn werksters die zich inzetten voor het grootbrengen van de larven. Of je al dan niet koningin wordt, hangt doorgaans af van de voeding die je als larve krijgt: als je de exceptionele koninginnenbrij krijgt, word je koningin.

Maar een aantal bijen hanteert een ander systeem. Bij sommige angelloze soorten begint een vijfde van de larven aan een ontwikkeling als koningin. Dat is meestal vruchteloos. Volgens bioloog Ricardo Caliari Oliveira (KU Leuven) en zijn collega’s worden de meeste daarvan snel geliquideerd door werksters met extra sterke kaken.

In Biology Letters schrijven ze dat die soorten geen speciale koninginnenbrij produceren. Hun evolutionair systeem heeft geleid tot een ‘verspilling’ in de vorm van te veel would-be koninginnen die geëlimineerd moeten worden om het geheel leefbaar te houden. Niet alles in de evolutie van het leven volgt regels van maximale efficiëntie.

In Science stellen andere wetenschappers dat een sterke beperking van pesticiden en vervuilende stoffen het succes van bijen kan bevorderen, net als aandacht voor wilde bloemen in tuinen en langs wegen. Kleine ingrepen kunnen plaatselijk een groot verschil maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content