Beste Johan,

Wat een gelul over die samenlevingscontracten ! Zoals je weet, hebben Sigrid en ik besloten om, ter ere van Christus Koning en de Christelijke Volkspartij, in het huwelijksbootje te stappen. Het wordt tijd dat wij progressieven een signaal geven dat de oude christelijke waarden niets aan actualiteit hebben ingeboet. Het wordt tijd dat wij, zoals de eerste christenen, de catacomben verlaten waarin wij, door valse schaamte bevangen, het licht schuwden.

Kunnen wij nog langer dulden, beste Johan, dat alleen de Tom Lanoyes van deze wereld de aandacht van de media krijgen ? Kunnen wij accepteren dat het Paul van Ostaijen-jaar het Alice Nahon-jaar in de schaduw stelt ? Wordt het geen tijd om in ’t eigen hart te kijken ?

Wij zullen geen kwaad met kwaad vergelden, Johan, maar theater beantwoorden met theater. Daarom zou ik de medewerking van de partij willen vragen bij ons Huwelijk, dat op de naamdag van Sint-Michiel zal worden voltrokken. Het nieuwe Sint-Michielsakkoord, welja. (Zoals je weet was mijn stem doorslaggevend bij het tot stand komen van het eerste Sint-Michielsakkoord !) Zou jij Herman Schueremans en Jan Hoet kunnen overtuigen om op te treden als getuige ? Ik zie het zo : Sigrid wordt door Leo Tindemans (in een outfit van Walter van Beirendonck) naar het altaar gevoerd, terwijl ik door de gebroeders Van Rompuy word gechaperonneerd. En wat zou je denken van Paula, Miet, Wivina en Trees als bruidsmeisjes ? De erehaag wordt gevormd door akela’s, chiro-leiders en de voltallige parlementaire fracties.

En dan het feest ! Koninginnenhapjes, rosbief met groentenkrans en kroketjes alles op volksverbonden, Vlaamse, ja zelfs grootmoeders wijze ! Bewonderende ooooohhhs en aaaahhhhs als een manshoge bruidstaart wordt aangevoerd. En terwijl de camera’s zoemen, springt plotseling uit de bruidstaart… onze voorzitter ! En dan spreek jij Johan, de onsterfelijke woorden : ?Gij fiere Sicamber, aanbidt wat gij verbrand hebt, verbrandt wat gij aanbeden hebt !” Waarna ik begin te huilen, wat zeg ik : ik begin te bleiten als een kind.

Want bij de God van Clothildis, er valt veel te verbranden. Herinner jij je nog, Johan, hoe ik precies een jaar geleden in een interview de hele vernieuwing in de CVP ?één grote zwendel” noemde ? Maar is er niet meer blijdschap in de Tweekerkenstraat om dat éne verloren schaap dat de weg naar de schaapskooi heeft teruggevonden, dan om de negenennegentig andere ?

Wij maken er een hoogdag van, Johan. Denk erover na. Terwijl ik dit schrijf weerklinkt van mijn boezemvriend Arno Hintjens de rock & roll-versie van de wondermooie hymne : ?Koning van de zielen die u minnen, hosanna, koning van de christen huisgezinnen, hosanna, koning van de Christelijke Volkspartij, u aanbidden wij !”

In jouw handen,

Jan

P.S. : Ook Paul Staes is welkom. Maar wil jij hem wel vragen dat hij dat vettige haar van hem wast ?

P.P.S. : Zoek jij nog een vertegenwoordiger voor de Raad van Bestuur van de BRTN ?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content