WILLY VAN ELSLANDER

De Beweging voor Recht op Vrijheid van Keuze (Brok) overhandigt deze week 7.000 handtekeningen voor het behoud van de dierenmarkten aan minister Karel Pinxten (CVP). Zegt woordvoerder Willy Van Elslander.

“Wij verdedigen de vrijheid van keuze, in zoverre die de vrijheid van de anderen niet aantast. Wij zien dat breed, maar zoemen toch in op de dierensektor, die voor onze ekonomie zeer belangrijk is. Denk maar aan de veetelers, de bontindustrie, de martkramers, de dierenasielen, de farmacie, zelfs de restaurants die vlees serveren. De direkte aanleiding voor onze akties is het optreden van de protestindustrie van de dierenaktivisten, zoals Gaia. In hun ogen zijn mens en dier gelijk. Wij respekteren dat standpunt, maar niet dat zij daarvoor rijkswachters in het ziekenhuis trappen of aan broodroof doen, zoals bij de dierenmarkten.

De marktkramers mogen vanaf 1 januari weliswaar een winkel openen, maar nergens is bepaald hoe het zit met de ventilatie, de afwatering of de grootte van de kooien : wie nu een winkel inricht, kan hem straks misschien weer sluiten. Daarom vragen wij om een overgangsperiode van één jaar. Daarin kunnen richtlijnen worden opgesteld. Voorts blijven wij ervoor om dieren wel op de markten toe te laten. Nu zijn er nog een tiental markten, waarvan de Antwerpse vogelmarkt de bekendste is.

Daar staan wekelijks vijftig verkopers. Hun job is bedreigd, maar ook die van de cafébazen in de omgeving. Uit onze enquête blijkt dat 70 procent van de bezoekers zou wegblijven, als de dieren worden geweerd. De markt wordt nu vooral door Nederlanders maar ook door Duitsers en Japanners bezocht. Die komen niet voor de rommel, de zogezegde antiek of de lingerie. Wie Antwerpen zegt, denkt aan haven en diamant maar ook aan dierentuin en vogelmarkt. Volgens Gaia moet straks ook nog de dierentuin dicht : alle kooien moeten open. Wij willen goede normen. Als de dieren maar niet lijden, mogen de mensen nog zijde dragen, een biefstuk eten, leren schoenen dragen, paardrijden of een bontjas dragen, of niet soms ? “

MICHEL VANDENBOSCH

Vanaf 1 januari is de verkoop van honden en katten op markten, beurzen, salons en tentoonstellingen verboden. Het kan nog strenger, vindt Michel Vandenbosch van dierenorganizatie Gaia.

“Mensen kopen daar dieren in een opwelling alsof het om levende bloempotten gaat. Ze vergeten dat dieren gedrags- en welzijnsbehoeften hebben. De verkopers spelen daarop in en zetten de meest sjagrijnige beesten vooraan. Dat leidt tot vreselijke drama’s in de dierenasielen. In 50 van de 120 asielen komen jaarlijks 68.000 katten en honden terecht. Mensen beseffen niet dat veel van die ongewenste ex-troeteldieren daar met een spuitje worden afgemaakt. Dat is niet de schuld van de asielen maar van de ongebreidelde commercie.

Eind ’93 advizeerde de officiële raad voor dierenwelzijn al een verbod. Omwille van het dierenleed bij transport, omwille van de verspreiding van ziekten, de blootstelling aan slechte weersomstandigheden. Zo ver gaat de wet niet. Ze tolereert de verkoop van landbouwhuisdieren (varkens, kippen, schapen, kalkoenen,..), maar verbiedt de verkoop van gezelschapsdieren. In Nederland is aangetoond dat dit tot minder dieren in de asielen leidt.

De dierenmarkten reglementeren kan, ze kontroleren niet. In Mol hielden we, na de invoering van het nieuwe marktreglement (1993), gedurende zes weken kontrole-akties : bijna geen enkel punt werd nageleefd. Het is de vraag of het in winkels beter gaat, maar daar zijn de verkopers tenminste niet allemaal samen. Bovendien wordt daar minder lichtzinnig gekocht, wat veel dieren bekopen met de hoogste prijs : de dood.

Dat wij aan broodroof doen, moet u met een Mont Blanc aan zout nemen. De meeste verkopers hebben zelf kwekerijen en winkels. De handelaars moeten niet klagen : ze kunnen nog altijd vogels, cavia’s en wilde dieren zoals apen verkopen. Daarom gaat de wet niet ver genoeg. Maar het luilekkerleven is gedaan. Er bestaat een consensus dat met dieren niet alles mag ter wille van het geld. “

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content