Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wetenschappers maken zich ongerust nadat is vastgesteld dat het moeilijker is dan verwacht om de resultaten van experimentele analyses van kankerbehandelingen te herhalen. Herhaalbaarheid van onderzoek is essentieel om er zeker van te zijn dat de behaalde resultaten solide zijn.

Een deel van de problematiek lijkt te maken te hebben met details bij de uitvoering van de experimenten. Standaardisering is dus wenselijk. Kankerexpert Olivier De Wever (UZ Gent) en zijn team presenteren in Nature Methods een methode om driedimensionale celculturen van verschillende teams met elkaar te vergelijken. 3D-celculturen bootsen levende weefsels na, inclusief kankergezwellen. Ze worden onder meer gebruikt voor de evaluatie van nieuwe geneesmiddelen. De onderzoekers ontwikkelden een tool, MISPheroID, die fungeert als een unieke identiteitskaart voor 3D-celculturen.

Celculturen worden gepromoot als een middel om het gebruik van proefdieren in het onderzoek terug te dringen. Toxicoloog Joost Boeckmans (VUB) en zijn collega’s stellen in Cell Biology and Toxicology dat ze een systeem ontwikkeld hebben waarmee zonder gebruik van proefdieren nieuwe medicijnen tegen een chronische en potentieel dodelijke leverziekte ontwikkeld kunnen worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content