Patiënten met een acute vorm van leukemie worden standaard behandeld met zware chemotherapie. Daardoor is hun beenmerg gedurende een kleine maand ‘leeg’, waardoor ze geen witte bloedcellen aanmaken – die zijn essentieel voor een goed afweersysteem. Als ze koorts krijgen, worden ze behandeld met een ‘kanon’ aan antibiotica, om te vermijden dat ze geveld worden door een mogelijk dodelijke bacteriële infectie.

In principe wordt die behandeling wekenlang volgehouden, maar hematoloog Alexander Schauwvlieghe (UZ Gent) en zijn collega’s stellen in EClinicalMedicine dat het in veel gevallen mogelijk is om de antibioticakuur al na 72 uur stop te zetten. Dat is gunstig voor de patiënten. Het is wel de bedoeling de stelling verder te testen in een grootschalige studie.

Borstkankerchirurg Ann Smeets (UZ Leuven) en haar collega’s beschrijven in Nature Medicine een techniek om te voorspellen of immuuntherapie nuttig zal zijn bij de behandeling van borstkanker. De therapie slaat slechts aan bij een op de drie patiënten met uitgezaaide borstkanker. Veel patiënten ondergaan de dure en belastende behandeling dus voor niets. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om via een analyse van één kankercel na te gaan of de therapie nuttig zal zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content