Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

Het merk Anciaux en de toekomst van Spirit.

Als minister van Cultuur zou hij het beroemde vers van Gerrit Komrij moeten kennen. ‘Eer plant men bomen op de weg,/ Eer zal men kakken in zijn hoed,/ Dan dat ik u mijn ziel blootleg/ En zeg wat ik thans lijden moet.’ Maar het is niet zijn credo. In de weekendkranten was Bert Anciaux weer geheel zichzelf. Hij wil gráág de Harry Potter van Vlaanderen zijn, zei hij in De Standaard: ‘Stel je maar eens voor dat je op een bezem kunt vliegen, dat je tegen monsters kunt vechten en dat de vrouwen op u vallen.’ In De Morgen filosofeerde hij over zijn plicht om ‘het merk Anciaux’ in stand te houden – en hoe vermoeiend dat wel is.

Er is iets aan de hand met dat merk. Dat is al langer duidelijk, maar in de maandelijkse zoektocht van Het Laatste Nieuws naar De Stemmenkampioen duikelde Anciaux van de zestiende naar de achtentwintigste plaats. Hij moest zelfs Renaat Landuyt laten voorgaan. En Spirit zou nog goed zijn voor 1,7 procent van de stemmen, terwijl die andere erfgenamen van de Volksunie, de N-VA, op 7,3 procent uitkomen.

Het is maar een peiling natuurlijk, en niet eens de meest betrouwbare. Maar dit soort peilingen stelt de cohesie binnen het kartel SP.A-Spirit wel ernstig op de proef, zeker nu de architect van dat kartel naar zijn Limburgse heimat is teruggekeerd en Spirit een vijfde zetel in het Vlaamse parlement cadeau deed. Stevaerts beoogde opvolger Johan Vande Lanotte zal het gestaalde kader van zijn partij het een en ander moeten uitleggen. Het gerucht dat Spirit-boegbeeld Els Van Weert volgend jaar in Lier een gooi wil doen naar de burgemeesterssjerp zorgde al voor veel gemor bij de plaatselijke SP.A-aanhang.

In het interview met De Morgen sprak Bert Anciaux en passant ook nog een godsoordeel uit over Paars. ‘Paars is gestopt met zichzelf te zien als een alternatief. Paars begon zichzelf te verheerlijken. Het is geen paars, maar een rood-klein-beetje-paars-blauw project geworden. Tot december 2003 liep het prima, maar Paars is zichzelf te veel als doel en te weinig als middel beginnen te zien.’ Eén troost: Anciaux is ‘niet van plan vluchtmisdrijf te plegen’. Hij heeft weer volop goesting, al ging er de voorbije weken haast geen dag voorbij zonder dat hij tegen Ons Damienne zei: ‘Zouden we geen boerderij in Zuid-Afrika beginnen?’

Hoera vir die Bert! n

Piet Piryns

Spirit zou nog goed zijn voor 1,7 procent van de stemmen, terwijl die andere erfgenamen van de Volksunie, de N-VA, op 7,3 procent uitkomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content