Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

Voor Israël is de bezetting van de Palestijnse gebieden de normaalste zaak van de wereld. Maar niet elke Israëlische veteraan voelt zich goed bij de manier waarop het leger te werk gaat.

Israëlische jongens en meisjes komen op hun achttiende van school en beginnen aan hun legerdienst. Daar luisteren ze naar de bevelen van hun overste. Dat hoort zo. Niemand stelt zich vragen. Die komen pas later, als je gaat nadenken over wat je precies gedaan hebt.’ Aan het woord is Dana Golan, directrice van Breaking the Silence. De organisatie ontstond toen de tweede intifada uitbrak. Een groep veteranen wilde niet langer laten passeren hoe het Israëlische leger te werk gaat in de bezette gebieden. Volgende week is Golan op bezoek in ons land, om aan Antwerpse jongeren een andere stem te laten horen over het conflict in het Midden-Oosten.

Breaking the Silence verzamelde de afgelopen jaren al 750, vaak anonieme, getuigenissen. De verhalen zijn online te lezen. Daarnaast trekken de veteranen naar jeugdbewegingen, scholen en andere verenigingen om lezingen te geven. ‘We proberen de Israëlische samenleving te informeren over zaken die anders nooit het daglicht zouden zien’, zegt Golan. Sinds kort proberen ze ook zo veel mogelijk getuigenissen te filmen om die via het internet te verspreiden. In een van die opnames vertelt een veteraan dat hij vooral wroeging heeft over wat binnen het leger als ‘dagelijkse routine’ werd beschouwd. ‘Je ziet dozen passeren met honderden autosleutels, allemaal aangeslagen auto’s van Palestijnse burgers. Wapencontroles gebeuren ’s nachts. We gingen zomaar aanbellen bij een familie. Die mensen leven geen moment op hun gemak. Tijdens mijn legerdienst hoorde ik op een bepaald moment op de Israëlische radio: “In een Palestijnse wijk heeft het Israëlische leger een grote wapenvoorraad aangetroffen.” Dat is de informatie die onze ouders over ons krijgen, dacht ik. Over de andere 99 procent van onze operaties, waaronder vooral vernielingen van Palestijnse eigendommen, hoorde je nooit iets.’

Dat de Israëlische overheid niet ingenomen is met Break-ing the Silence behoeft geen betoog. ‘Ook de media staan niet te springen om de getuigenissen over te nemen. Maar elk jaar hebben we meer getuigenissen en geven we meer lezingen. Daar trekken we ons aan op.’

INFO: LEZINGEN 9-10 MEI IN ANTWERPEN. WWW.FACEBOOK.COM/3DEPARTIJ3RDPARTY

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content