In de galerie: Laurent Impeduglia

© Kusseneers Gallery
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een diamant die gevangen zit in een kooi, magere Hein die oog in oog staat met SpongeBob, een centaur die op een Smiley lijkt te mikken: welkom in de wondere wereld van Laurent Impeduglia, de Luikse schilder, tekenaar, illustrator en beroepsfantast die u al een carrière lang met een gulzige grijns om de lippen meelokt naar de twilightzone tussen Jheronimus Bosch, Henri Rousseau, James Ensor, Walter Swennen, strips, tekenfilms, reclames en popreferenties allerhande.

Impeduglia, die tekenles geeft aan de Academie van Luik, stak voor het eerst de kop op begin jaren 2000, als lid van het kunstcollectief Mycose, dat vooral alternatieve fanzines maakte. Sinds 2005 laat hij zijn fantasie ook los met verf op doek, maar zijn illustratie- en graffitiroots heeft hij nooit verraden. Wat je krijgt, zijn levendige tableaus, een beetje in de stijl van Ben Sledsens, vaak in knallende kleuren, soms in donkere tinten, en dat met wezens, symbolen, frontale architecturen en exotische planten die zowel uit een middeleeuwse verluchting als uit een catalogus voor tuinmeubilair kunnen komen.

Kijk naar Children of the Damned, met zijn gitzwarte vleermuis, zijn geketende handen, zijn kerk op de achtergrond en zijn afgehakte arm. Het zou het droomdecor van een gothic nachtmerrie kunnen zijn. Behalve dat er pardoes in het midden een knalgele emoji op staat. Of kijk naar het levendige, bedrieglijk lieflijke Magical Tree, met zijn sprookjeskastelen die rusten op takken, terwijl de Pink Panther in de lucht zweeft. Alsof de gebroeders Grimm aan de lsd hebben gezeten.

Het zijn grote, zeg maar gerust tot op episch formaat opgeblazen werken – met houtskool, of met olieverf – waar de speelse oneerbiedigheid, maar vooral de grafische inventiviteit van af spatten. Als streetart die zich tot in het museum bluft, als kunstige kitsch die zich als kitscherige kunst vermomt – of vice versa? – en die labels als eretekens draagt.

Ga dansen in het donker, met Belgisch beeldenstormer Laurent Impeduglia als dj van dienst.

Laurent Impeduglia, Dancing in the Dark, tot 02/04 in Kusseneers Gallery, Brussel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content