‘Ik zou liever meer tijd hebben dan meer geld’

© FOTO'S JEF BOES

Pieter: We zijn de heerlijk impulsieve fase, waarin geld alleen iets voor ons tweeën was, voorbij. Vroeger kon ik een boekenwinkel binnengaan en met 100 euro aan strips buitenkomen. Nu neem ik twee keer per jaar verlof om bewust kleren te kopen tijdens de koopjes. Sinds we een huis kochten en twee kinderen hebben gaan we doordachter met geld om. Het geld dat we vroeger uitgaven aan shoppen en restaurants, gaat nu naar de kinderopvang. 80 procent van ons loon heeft aan het begin van de maand al een bestemming.

Ellen: 1300 euro gaat meteen naar de lening voor ons huis, 500 euro naar de crèche voor onze jongste zoon. Een supermarktbezoek kost ons 200 euro per week. Vooral aan groeten, fruit en vlees geven we veel geld uit. Eén keer per maand doen we grote boodschappen: drank, luiers, wasproducten. Pieter en ik krijgen allebei maaltijdcheques, daarmee dekken we zo’n 250 euro aan boodschappen per maand.

Pieter: Aan wijn durven we elke week ook wel wat uit te geven. We drinken om onze financiële uitgaven te vergeten. (lacht) Ik krijg ook ecocheques, daarmee heb ik dit jaar onze tuin met planten gevuld. Onze gsm-rekeningen worden betaald door het werk en ik heb een bedrijfswagen met tankkaart. Ellen verdient netto iets meer dan ik, maar ik krijg meer extralegale voordelen. Zij heeft een eigen auto en geeft maandelijks zo’n 150 euro aan benzine uit.

Ellen: Vroeger hadden we elk een aparte rekening en stortten we een vast bedrag op een gezamenlijke rekening. Nu worden onze lonen op een gezamenlijke rekening gestort en schrijven we elke maand 350 euro zakgeld over naar onze aparte rekeningen. Ik betaal daarmee mijn autokosten, cultuuruitstapjes of kleren. We gaan ook graag op restaurant. Pieter en ik gingen onlangs een paar dagen naar Kopenhagen, zonder de kinderen. Daar zijn we elke dag goed uiteten geweest. De komende weken zullen we die krater in onze huishoudpot moeten vullen door zuiniger te leven. (lacht)

Pieter: Mijn 350 euro gaat vooral naar parkeerboetes en uiteten gaan. Dat laatste zie ik als een grote luxe waar ik graag geld aan uitgeef. Ik ben ook fotograaf in bijberoep. Alle kosten die ik daarvoor maak – kantoormateriaal, fotocamera’s, iPhone – kan ik inbrengen. Sinds ik kinderen heb, blijft er wel weinig tijd over voor opdrachten. Ik zou liever meer rust en tijd hebben dan meer geld.

Ellen: Ik betaal alle rekeningen. We doen ook aan pensioensparen en elke maand zet ik 100 euro opzij voor onverwachte uitgaven. Via mijn mobile app hou ik onze financiën in het oog. Ik ben ook degene die alle doktersbriefjes verzamelt en indient bij het ziekenfonds. We zouden wat geld kunnen uitsparen door in de supermarkt meer huismerken te kopen en minder op restaurant te gaan. Maar als je allebei fulltime werkt, zijn dat de kleine luxe-uitgaven waar we van genieten.

Pieter: Als we ruziemaken over geld is het omdat Ellen kinderschoenen koopt van 100 euro, terwijl ik al een jaar op een afgesleten exemplaar van 70 euro loop. Van mijn vakantiegeld heb ik in Kopenhagen eindelijk een nieuw paar gekocht. (lacht)

‘Het geld dat we vroeger uitgaven aan shoppen en restaurants gaat nu naar de kinderopvang.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content