‘Ik krijg er kiekenvlees van’

Liliane Leys 'Het deeltje van de boete dat ik al betaald heb, zet ik opzij.' © Lukas de Groodt
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op 14 oktober verscheen in Knack het verhaal van een gepensioneerde vrouw die een coronaboete had gekregen wegens overtreding van het samenscholingsverbod. Een verontwaardigde Knack-lezeres schreef prompt 250 euro over.

In de mailbox van onze hoofdredacteur belandt van alles. Interne communicatie, spam, gezeur van journalisten, en uiteraard ook nogal wat lezersreacties. Soms zijn die lezers boos, soms zingen ze de lof. Maar het gebeurt zelden, om niet te zeggen nooit, dat ze reageren zoals hier volgt.

‘Geachte heer hoofdredacteur,’ zo scheef een van onze abonnees, ‘naar aanleiding van dit artikel heb ik vandaag op de rekening van Knack 250 euro overgeschreven voor mevrouw Liliane L. uit Leuven. Gelieve het bedrag te willen overmaken voor betaling van de onterechte boete.’

De lezeres reageerde op het verhaal in Knack van 14 oktober over een gepensioneerde vrouw die niet altijd mee is met de nieuwste coronamaatregelen. Liliane Leys (66) is, zoals ex-vrederechter en justitiewatcher Jan Nolf het in het bewuste artikel formuleerde, ‘iemand met honderd ander bekommernissen’ dan de nieuwste coronamaatregelen.

Mevrouw Leys moet rondkomen met een minimumpensioen en werkt als vrijwilliger in het sociaal restaurant van De Ruimtevaart, een Leuvense vereniging voor en van mensen in armoede. Op paaszondag had ze haar kleine sociale woning verlaten voor een wandeling met de hond van haar dochter. Nadat ze even verpozing had gezocht op een vensterbank nabij een nachtwinkel, werd ze beboet vanwege ‘het niet-naleven van het verbod op samenscholingen’.

Of ze in de fout ging, weten we niet zeker. Wél weten we haast zeker dat ze zich van geen kwaad bewust was.

Liliane Leys vroeg en kreeg voor haar boete een afbetalingsplan. De eerste van de zes schrijven heeft ze inmiddels al betaald. Het bericht dat een Knack-lezeres het volledige bedrag van de boete zou betalen, raakte haar diep.

‘Ik krijg daar kiekenvlees van’, vertelt ze wanneer Knack contact met haar opneemt. Ze geeft nog mee dat ze van plan is om haar boete in één keer te betalen. ‘Het deeltje dat ik al betaald heb, zet ik opzij.’

De lezeres die haar dat kiekenvlees bezorgde, wil graag anoniem blijven. ‘Ik kan niet tegen onrecht’, zo motiveert ze haar geste in een mail. ‘En misschien kan ik zo een beetje herstellen wat hier zoal verkeerd loopt vanwege een doorgeschoten maatregel. Mevrouw Leys is altijd welkom voor een babbel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content