Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

De overwinning van Nicolas Sarkozy’s regeringspartij viel kleiner uit dan verwacht.

Niets dan blije gezichten in de Franse televisiestudio’s zondagavond na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Met 324 zetels in de Assemblée Nationale (op een totaal van 577) weet Sarkozy’s UMP (Union pour un Mouvement Populaire) zich nog altijd verzekerd van een comfortabele meerderheid. Het is in de geschiedenis van de Vijfde Republiek niet eerder vertoond dat een zittende meerderheid zich kon handhaven. Zelfs de nederlaag van Alain Juppé – de voormalige premier van Jacques Chirac moest in zijn kiesdistrict Bordeaux het onderspit delven en dat betekende meteen zijn ontslag uit de regering – kon de feestvreugde in het UMP-kamp niet echt temperen.

Ook de socialisten triomfeerden. Met 205 zetels (tegenover 149 in 2002) gaat de Parti Socialiste er flink op vooruit. Na de eerste ronde ging iedereen ervan uit dat de PS zou worden weggeveegd door een ‘blauwe golf’ dan wel een ‘blauwe tsunami’. Maar de ‘roze dijken’ hielden stand – Fransen houden wel van een beetje beeldspraak. Het onverwachte resultaat van de PS is vooral te verklaren door de slecht getimede uitspraken van minister van Economie en Financiën Jean-Louis Borloo over de invoering van ‘een sociale btw’, die de regering in staat moet stellen de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid te verlagen. Het kostte de PS weinig moeite de kiezers ervan te overtuigen dat een verhoging van de btw-tarieven de koopkracht zal aantasten en dat vooral de rijken ervan zullen profiteren. Voor partijleider François Hollande betekent het meevallende resultaat van de PS intussen vooral tijdwinst. Hij versterkte zijn positie ten aanzien van zijn rivalen binnen zijn eigen partij en vooral van zijn ex Ségolène Royal.

De grote verliezer van de parlementsverkiezingen is François Bayrou. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen scoorde hij nog uitstekend met 18,5 procent van de stemmen, nu bleef zijn centrumpartij MoDem (Mouvement Démocratique) steken op vier zetels. Maar ook Bayrou glunderde. Hadden de peilingen immers niet voorspeld dat hij met moeite één zetel zou halen? Welaan dan.

Ook de Parti Communiste (18 zetels tegenover 21 in 2002) deed het beter dan gevreesd. De in financiële ademnood verkerende communisten waren op het ergste voorbereid en hadden zich al voorgenomen hun partijhoofdkwartier en de daarbij horende kunstschatten (een Marcel Duchamp, een Picasso en een fresco van Fernand Léger) te gelde te maken. Maar dat kan nu nog even wachten.

Bij het extreemrechtse Front National ten slotte was maar één kandidaat erin geslaagd door te stoten naar de tweede ronde: Marine Le Pen, de dochter-van. In haar kiesdistrict in Pas-de-Calais haalde ze 40 procent van de stemmen. Voldoende om ook weer van een overwinning te spreken. Het Front National is in de Franse politiek weliswaar niet langer een factor van betekenis, maar Marine Le Pen kan nu de erfenis van haar vader opeisen.

Iedereen blij dus. ‘Frankrijk loopt opnieuw op twee benen’, jubelde François Hollande zondagavond. Toch zal president Sarkozy weinig te duchten hebben van de linkse oppositie in het parlement. Hij moet vooral bevreesd zijn voor straatrumoer. Sarkozy wil een aantal ingrijpende hervormingen nu zo snel mogelijk doorvoeren – als het even kan in juli en augustus al. Dan zijn de Fransen met vakantie.

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content