Huwelijk is logica zelve

MOBISTAR Wie heeft genoeg geld om de mobieletelefoon-operator onder zijn vleugels te nemen? © IMAGE GLOBE
Ronald Meeus

Telenet en Mobistar zijn een perfecte match voor elkaar.

Telenetbaas Duco Sickinghe probeerde afgelopen donderdag, tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de Vlaamse telecomreus, nog alle geruchten en speculaties de grond in te boren: Telenet, bezwoer hij, is níét geïnteresseerd in mobieletelefoonoperator Mobistar. ‘We spreken niet met Mobistar, en we hebben dat ook niet gedaan.’ Klare taal, maar ze volstond nauwelijks om de logica van bepaalde feiten te overstemmen.

Feit één: een verkoop van Mobistar is een reëel scenario. Topman Pierre Richard van France Télécom, de hoofdaandeelhouder van Mobistar, verklaarde afgelopen week dat het bedrijf zijn activiteiten zou herbekijken in landen waar het niet of nauwelijks meer groeit. Dat alleen al brengt Mobi-star, dat zijn mooiste jaren van groei achter de rug heeft en donderdag nog aangaf dat zijn omzet voor dit jaar hetzelfde zal blijven als in 2010 (een kleine 1,7 miljard euro), in de gevarenzone.

En dan is er feit twee: de twee bedrijven zijn een bijna perfecte match voor elkaar, en een overname wordt ook al jarenlang voorspeld. Mobiele telefonie is het enige telecomkanaal dat Telenet, met zijn eigen kabelnetwerk voor digitale televisie, internet en vaste telefonie, niet zelf kan leveren: het gebruikt daarvoor het mobiele netwerk van Mobistar. De mobiele operator, van zijn kant, heeft moeite om zijn in september 2010 gelanceerde digitale tv-pakket van de grond te krijgen. Na het eerste kwartaal kwamen er slechts 10.000 klanten opdagen voor het omslachtige tv-aanbod van Mobistar, dat televisie levert via een satellietschotel en de digitale laag laat binnenkomen over adsl.

‘France Télécom weet dat het iets moet doen met Mobistar’, zegt analist Nico Melsens van KBC Securities. ‘Het traditionele aanbod van een mobiele operator wordt meer en meer bedreigd door aanbiedingen van zogeheten ‘ triple play’-operatoren als Telenet en Belgacom, die telefoon, internet en digitale tv in één pakket aanbieden, en daar ook meer en meer mobiele telefonie bij leveren. Mobistar doet zijn best om zelf zo’n geïntegreerd aanbod uit te bouwen, maar dat is geen succes.’

Voeg beide bedrijven samen, en een paar van hun belangrijkste problemen zijn dus van de baan. Maar dan komt snel de vraag wie genoeg geld heeft om Mobi-star onder zijn vleugels te nemen. Zelfs als alleen de 53 procent van Mobistar die in handen zijn van France Télécom de deur uitgaan (de overige 47 procent staat op Euronext Brussel), gaat het om een overnameprijs die tenminste anderhalf miljard euro bedraagt. Daarvoor zijn de zakken van Telenet, dat ongeveer 300 miljoen euro beschikbare middelen heeft en voor grotere overnames dus opnieuw zal moeten lenen of aankloppen bij zijn Amerikaanse hoofdaandeelhouder, niet diep genoeg.

‘Ik zie het ook niet gebeuren dat Liberty Media in zijn eigen buidel zal tasten om Mobistar over te nemen’, zegt Melsens. ‘Het meest waarschijnlijke scenario lijkt me een fusie tussen Mobistar en Telenet, zodat er geen geld op tafel hoeft te liggen.’

Ronald Meeus

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content