Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

De topman van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) Dominique Strauss-Kahn is in New York beschuldigd van een poging tot verkrachting. Zijn kansen om president van de Franse republiek te worden lijken daarmee definitief verkeken.

Heeft hij het echt gedaan? Of is ie erin geluisd? En als hij erin geluisd is, hoe kon hij dan zo stom zijn? De weddenschappen zijn open. De topman van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) Dominique Strauss-Kahn (63) werd door de New Yorkse politie gearresteerd toen hij, zo wil het verhaal, halsoverkop naar Europa wilde vluchten, waar hij een afspraak had met de Duitse bonskanselier Angela Merkel – iets over de Griekse schuldencrisis.

De beschuldiging: Strauss-Kahn zou in zijn hotel in Manhattan piemelnaakt een kamermeisje hebben besprongen. Als het waar is, riskeert hij een gevangenisstraf van 25 jaar. Hij ontkent. Maar hij heeft de reputatie een schuinsmarcheerder te zijn – sterker nog: een geil konijn. ‘DSK’, zoals hij in Frankrijk bekend staat, is al eerder van verkrachting beschuldigd, maar toen wel vrijgesproken. En als topman van het IMF had hij in 2008 een buitenechtelijke relatie met een medewerkster die hem bijna zijn baan kostte. Hij bekende toen een ‘inschattingsfout’ te hebben gemaakt en kon aanblijven nadat zijn vrouw, de in Frankrijk wereldberoemde voormalige televisiejournaliste Anne Sinclair, hem grootmoedig zijn ‘een-malig slippertje’ had vergeven.

‘Et alors?’- zoals de Franse president François Mitterrand ooit zei, toen bleek dat hij een buitenechtelijke dochter had. Het verhaal zou geen wereldnieuws zijn als ‘DSK’ niet de favoriet was voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012. Volgens alle opiniepeilingen zou hij als kandidaat van de Parti Socialiste in de tweede ronde met gemak de huidige president Nicolas Sarkozy kunnen verslaan.

Niet dat de Fransen hun president amoureuze escapades kwalijk plegen te nemen. Ook Giscard, Mitterrand en Chirac (‘Drie Minuten Douche Meegerekend’) stonden bekend om hun seksuele appetijt. Mais quand-même. ‘Ook als hij onschuldig zou zijn, kan Strauss-Kahn geen kandidaat meer zijn’, zegt de voormalige adviseur van Mitterrand Jacques Attali – let op de voorwaardelijke wijs. De algemene verwachting was dat DSK zich in juni, na de top van de G8 in Deauville over de Griekse schuldencrisis, kandidaat zou stellen. De socialistische partijleider Martine Aubry zou in dat geval niet meedoen. Nu zal ze het voor de socialistische nominatie moeten opnemen tegen haar wat sullige, maar joviale en in de peilingen snel omhoogklauterende voorganger François Hollande, en/of diens ex Ségolène Royal.

‘Het probleem voor om het even welke socialistische presidentskandidaat’, zegt commentator Jean-François Kahn (geen familie van) ‘is om de tweede ronde te halen, vanwege de versnippering ter linkerzijde. Ik denk dat Marine Le Pen de tweede ronde haalt, zoals haar vader in 2002. Ze zal die tweede ronde verliezen, maar ze zal wel 40 procent van de stemmen halen, en niet 20 procent zoals haar vader.’

Socialisten die in de tweede ronde met de wasknijper op de neus op Sarkozy moeten stemmen – het is niet ondenkbaar.

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content