We graaiden in de ton van de technologie en visten er zeven opzienbarende multimediatoepassingen uit. Kijk en lees mee.

gsm: global system for mobile communications (oorspronkelijk groupe spéciale mobile, naar de studiegroep die de standaard uitwerkte)

LCD: Liquid Chrystal Display

mp3: mpeg layer 3 (mpeg = motion pictures group)

WiFi: Wireless Fidelity

ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line

TELEVISIE IN DE TUIN

Het summum van modern leven: genieten van de gezonde buitenlucht zonder een aflevering van Mooi en Meedogenloos te missen. De Sharp LC-15L1E is het eerste draagbare en draadloze LCD-televisietoestel ter wereld met een digitaal zendersysteem. De draadloze WiFi-verbinding laat je toe om het toestel overal in huis en in de tuin mee te nemen zonder dat de signaalontvangst verloren gaat. Een dvd-filmpje kijken, kan natuurlijk ook. De oplaadbare batterij is goed voor 2 tot 3 uur kijkplezier. Het paneel reduceert hinderlijke weerkaatsingen veroorzaakt door kamerverlichting en rechtstreeks zonlicht. Als het overige dan meezit, kun je in de tuin zelfs naar een natuurdocumentaire kijken.

LANGER LEVEN MET CENTRINO

Wil Intel zelf computers gaan bouwen? De chipproducent zou wel gek zijn om zijn eigen klanten te beconcurreren, maar niets hoeft het bedrijf tegen te houden om die klanten te inspireren tot nieuwe droomdesigns. Vanuit die filosofie is de Newport ontstaan, een conceptnotebook die nooit in de winkel zal liggen maar die de gevestigde fabrikanten binnenkort ongetwijfeld zullen recycleren, zij het in licht aangepaste vorm. De Newport heeft een scherm dat je bovenop het toetsenbord kunt schuiven en je op die manier kunt omtoveren tot een aanraakscherm. Je kunt het display ook helemaal loskoppelen van het toetsenbord, wat de computer nog wat draagbaarder maakt. Mooi en functioneel. Intel is er niet op uit om computerfabrikanten aan te zetten tot een sterker esthetisch bewustzijn, maar wil vooral zijn nieuwe Centrino-technologie aanprijzen, die de deur opent naar ultralichte notebooks met een langere batterijlevensduur en ingebouwde draadloze netwerkvoorzieningen.

SPANNENDE STANDJES

Alleen de allereenzaamste technofielen herkennen enig sex-appeal in een toetsenbord, maar de diNovio Media Desktop bezorgt ook gelukkig getrouwde of samenwonende mensen aangename tintelingen in de vingers. Het nieuwste ontwerp van Logitech ziet er niet alleen smaakvol uit, het kan ook standjes uitvoeren waarvan je het bestaan niet had durven vermoeden. Zo is het mogelijk om het numerieke gedeelte van het toetsenbord los te koppelen en als afstandsbediening te gebruiken. Dankzij de bijgeleverde software kun je vanuit je zetel digitale slides bekijken, mp3’s spelen, datum en uur aflezen en boodschappen van instantmessengers ontvangen. Zoals zoveel mooie dingen in het leven kost de diNovio een smak geld. Een winkelprijs van 299 euro maakt dit toetsenbord zowat het duurste model in zijn soort.

KIJKEN DOOR HET GAATJE

De Nokia Kaleidoscope is ongeveer wat de naam doet vermoeden: een kijker waarin je beeldjes kunt zien. Origineel, deze digitale variant van het oude speelgoed, maar voor wie is hij bestemd? Nokia doet een suggestie: ‘Aangezien slechts één persoon door het kleine scherm kan kijken, is de Kaleidoscope ideaal wanneer je op drukke plaatsen foto’s wilt bestuderen zonder dat anderen meegluren’. Welke foto’s zouden dat dan wel kunnen zijn? Het toestel met een chassis in roestvrij staal kan tot 24 beelden opslaan, die je oplaadt via een gsm of een geheugenkaart. De Nokia Medaillon, een tweede opvallend ontwerp in het nieuwe Designwear-gamma van de Finse gsm-producent, is een halsband met een klein schermpje waarop foto’s worden afgebeeld. De Kaleidoscope en de Medaillon zullen begin 2004 in de winkels liggen. De verkoopprijs is nog niet bekend.

GOEDKOOP KAN OOK GOED ZIJN

Minder dan 60 euro voor een printer? Dat is zo goedkoop, dat je wantrouwig wordt. De naam Lexmark op de carrosserie van de Z605 doet dat wantrouwen weer verdwijnen. De gereputeerde printerproducent bewijst dat goedkoop ook goed kan zijn. Zelfs in kleur. De afdrukken van foto’s zijn van uitstekende kwaliteit, al duurt het lang voor ze uit het toestel te voorschijn komen. Het type van papier kan een grote invloed hebben op de drukkwaliteit, maar dat geldt voor veel printers. Het verschil met duurdere printers zit vooral in de manier waarop functies als de zogenaamde calibratie (afstelling) en de variabele drukkwaliteit worden bediend. Bij printers uit de hogere prijsklassen gebeurt dat volautomatisch, hier manueel. Als je niet allergisch bent voor handleidingen, doe je met de Z605 een koopje.

LACHEN NAAR HET VOGELTJE

Internettelefonie met videobeelden blijft voorlopig een Star Trek-speeltje, maar dankzij de doorbraak van ADSL en internet via de kabel wordt de webcam toch een waardevolle aankoop. Om te kunnen chatten zonder toetsenbord, maar ook om te vergaderen vanop verplaatsing. De Webcam Notebook van Creative is, zoals de naam aangeeft, specifiek ontwikkeld voor laptopgebruikers. De camera van amper 1,5 op 5,5 centimeter staat op een veerklem die je makkelijk op het scherm kunt bevestigen. De omvang van de camera is gelukkig niet evenredig met de kwaliteit van de beelden: de resolutie volstaat ruimschoots om de persoon aan de andere kant van de lijn te herkennen. En dat voor amper 55 euro. Het reiszakje krijg je er gratis bij.

PLUG & DRIVE

Je wordt maar beter niet geflitst met de gsm in de hand terwijl je achter het stuur zit. Een car kit, waardoor je handenvrij kunt bellen in de auto, kan veel ellende voorkomen. Maar volgens het Franse Parrot is zo’n oplossing ofwel onbetrouwbaar ofwel duur. Daarom hebben de Fransen BlueDrive ontwikkeld, een systeem dat je al voor 170 euro hebt en dat je toelaat om je gsm gewoon in je broekzak te laten zitten. Zodra je in de wagen stapt, legt het apparaat contact met je gsm via een Bluetooth-verbinding. Je hebt dus wel de juiste gsm nodig om draadloos en handenvrij te kunnen bellen. BlueDrive is compatibel met Bluetooth-gsm’s van Nokia, Siemens, Sony Ericsson, Motorola en Philips. Bijkomende voorwaarde is een ingebouwde sigarettenaansteker om het toestel in te pluggen. Op die manier helpt BlueDrive je misschien zelfs om te stoppen met roken.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content