De loonberekening gaat een nieuw tijdperk in met Linx van het SD-sociaal sekretariaat.

HET UITBESTEDEN van de loonkalkulatie is bij grote bedrijven of organizaties een gevestigd gebruik. De kleine en middelgrote ondernemingen daarentegen zetten die stap echter veel minder snel. Niet uit desinteresse, maar bij gebrek aan kwasi op maat gemaakte oplossingen. Zo bleek uit een peiling van het SD-sociaal sekretariaat (zie kader) uit 1991, die vaststelde dat bij de meeste KMO’s in ieder geval de pc’s al aanwezig waren. De toepassing moest echter d’office onder Windows draaien.

Volgens Johan Maes, de produktverantwoordelijke Sociale Administratiebeheer, bestaat er een duidelijk verschil in behoefte ten opzichte van de grote ondernemingen. ?Bij ons pakket voor grote bedrijven rekenen we op een perfekte input van de klant. De kennis van de wetgeving is aanwezig. De gegevens kunnen we via diskette rechtstreeks op de mainframe pompen.” Een KMO’er bezit die kennis echter logischerwijs niet altijd. Daarom besloot Maes om sowieso alleen via modem en onder Windows te werken. ?De klant verwacht ook persoonlijk kontakt en hij heeft schrik voor techniek. Onze oplossing is de volgende : met een gebruikersvriendelijke toepassing onder Windows en uitsluitend maandelijkse betaalfrekwenties kunnen we 80 procent van de klanten tevreden stellen. We kiezen dus resoluut voor de modem en doen helemaal niets meer met diskettes. De klant krijgt een kontaktpersoon toegewezen die het pakket komt installeren en die er hem in één uur tijd mee leert omgaan. De kontaktpersoon customizes, dat betekent : past de grafische gebruikersinterface aan de behoeften van zijn klant aan.”

Vervolgens leert de bedrijfsleider of administratieve kracht de gegevens ingeven. Die input komt via een modemverbinding bij het sociaal sekretariaat. Daar moeten de gegevens dankzij een workflow-toepassing eerst passeren bij de vaste begeleider. Die begeleider geeft de input een status mee. Daarna gaat alles naar de mainframe.

MODULAIR.

Op de korte periode dat SD Linx bestaat, installeerde het SD-sociaal sekretariaat vierhonderd pakketten. De opbouw is modulair. Elke nieuwe module voegt een funktie toe. Om alle opties open te houden, koos Maes voor één exclusieve programmeertaal, Visual C++. Deze taalkeuze houdt in dat de oude modules binnenkort herschreven moeten worden. Maes : ?SD Linx is tweetalig. De gebruiker geeft via het Beheer-venster aan welke taal hij kiest. Dadelijk veranderen alle menu-ingangen en buttons van het Frans naar het Nederlands of omgekeerd.” Ook wordt bepaald welke werknemers iets kunnen ingeven en hoe. Omdat binnen een bedrijf vaak meerdere werknemers gegevens ingeven, maakten de ontwikkelaars de hulp zo uitvoerig mogelijk. Nergens werkt de werknemer met kodes. De werknemer kan met de elektronische post ook mededelingen versturen naar de begeleider.

SD Linx bevat voorts de administratieve informatie over een werknemer. Het systeem regelt de bedragen, dus moet de persoon achter het toestel niet meer wriemelen met tabellen. Buiten het sociaal abonnement kan de werkgever ook met SD Linx spelen. Simulaties over loonkost en loonsverhogingen drukt hij in een handomdraai af. Voorts is er de kalender waarop eenvoudig en snel vakantiedagen en de gepresteerde uren te verifiëren zijn.

Met die schat aan informatie kan het niet anders of er zit ergens een rapporteringsprogramma in het pakket. De rubriekeigenschappen, enzovoort, zijn eenvoudig te wijzigen. Allerhande simulaties of overzichten rollen op maat uit de printer. Voor de externe gegevens zoals tijdsregistratie bestaan er modules om die aan de kalender te plakken.

Een werknemer die graag een voorschot of een afrekening wil, kan in no time op zijn wenken worden bediend. Het aanmaken van een transaktie kan altijd. Dag en nacht. SD Linx schept een bestand en verwerkt dit als een soort batch-routine. Maes : ?Op het moment dat SD Linx gegevens doorstuurt, is het Windows-pakket geblokkeerd zodat niets of niemand nog iets kan wijzigen aan de personeelsgegevens. De pc koppelt zich via modem aan het SDnet dankzij een zelf geschreven kommunikatie-programma.” SD levert de modem gratis bij het pakket. Binnen de 24 uur krijgt de KMO de resultaten via SDnet terug op zijn pc. Op die manier heeft het bedrijf op elk gewenst moment alle gegevens van de werknemers bij de hand en wordt het raadplegen, wijzigen en verwerken in rapporten spotgemakkelijk. Wie had ooit gedacht dat informatica het leven zo zou vereenvoudigen ?

Lode Goukens

SD Linx : loontabellen worden taboe.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content