Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Energie

De federale regering geeft de meeste Belgische huishoudens in november en december een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand). Huishoudens die zich elektrisch verwarmen en dus geen gas gebruiken, krijgen slechts een habbekrats van 61 euro. Waarom krijgt niet elk gezin dezelfde premie, ongeacht het soort energie dat men gebruikt? Een premie volgens de gezinsgrootte zou logischer zijn. Limburg.net, de afvalintercommunale van Limburg en Diest, deelt jaarlijks gratis vuilniszakken uit. Het aantal zakken is afhankelijk van de grootte van de gezinnen. Er bestaat dus een databank waar men de gezinsgrootte kan terugvinden. Maar de federale regering lijkt nog met ganzenveer en inktpot te werken.

Hilaire Mondelaers, Genk

Herman Teirlinck

Journalist Erwin Jans heeft het in ‘Wie is er bang voor Herman Teirlinck?’ (Knack nr. 37) over het cancelen van Herman Teirlinck door het Antwerpse conservatorium. Hij legt de vinger op de wonde: de context van de teksten die meer dan vijftig jaar geleden geschreven zijn wordt volledig genegeerd. In de biografie Ge zijt zoveel mensen geweest legt Stefan van den Bossche uit waarom Teirlinck in 1965 weigerde een eredoctoraat van de universiteit van Pretoria te aanvaarden, in tegenstelling tot collega-auteur Stijn Streuvels. Van den Bossche verwijst daarbij naar een citaat van Teirlinck in het Nederlandse dagblad Het Vrije Volk van 13 april 1965: ‘Men kan op menselijk niveau geen discriminatie aanvaarden. Men kan niet dulden dat negers achter in de tram moeten zitten en blanken voorin.’ Ja, het n-woord wordt hier gebruikt, maar door een tegenstander van de apartheid. Dat woord lag voor de hand in 1965. Zo’n woordgebruik beoordelen met de normen van 2022 is fout. Taal evolueert, dat hoort men in de theaterwereld toch te weten.

Mark Rummens, Gent

Verkoeling

Ik vind het interview met landschapsarchitect Bas Smets (‘Het is simpel: wie in een straat met bomen woont, is gezonder’, Knack nr. 37) verfrissend en innoverend. Hij schenkt bijzonder veel aandacht aan het verkoelende effect van bomen, planten en waterpartijen. In Oostende had men de unieke kans om in het midden van de stadskern een stadstuin aan te leggen. Wat een kans was om groen te combineren met een rust- en speelruimte voor de kinderen, is geresulteerd in ovale, met beton omzoomde struik- en graspartijtjes die geen enkel verkoelend effect hebben en daarom geen volk aantrekken. Het is een verlaten savanne. Hoogstwaarschijnlijk heeft het veel geld gekost, maar het is klimatologisch nutteloos en niet eens esthetisch aantrekkelijk. Een gemiste kans. Ook op andere drukke plaatsen in Oostende moesten enkele wijdverspreide boompjes het groene imago helpen op te krikken. Dat is niet meer dan greenwashing door het lokale bestuur. Het is jammer dat niet meer landschapsarchitecten zoals Bas Smets worden ingezet. Op naar nog een hete zomer zonder verkoeling.

Marc Bentein, Oostende

Twitterlijntjes

‘Een artikel maken na drie tweets van voorzitters: daar stoppen we beter mee’, zegt journalist Ivan De Vadder (‘Sorry, dit is een pessimistisch boek’, Knack nr. 38). Een hoopgevend idee, want de VRT durft weleens ‘de scheet van de dag’ op te blazen tot nieuws, en Twitterlijntjes te ‘nationaliseren’. Je hoeft het VTM-nieuws maar op te zetten om te zien dat de wereld veel groter is dan dat. Bart De Wever (N-VA) en Georges-Louis Bouchez (MR) hebben begrepen dat Trump zijn eerste verkiezingen gewonnen heeft door eindeloos in de media aanwezig te zijn, en zo de indruk te wekken dat alleen hij belangrijk is. De Amerikaanse media snappen ondertussen wél dat ze over dat protserig gedrag beter zwijgen in plaats van het te versterken.

Filip Callewaert

Heilige markt

In Knack nr. 36 is Ivo Van Isterdael, hoofdadviseur bij energieregulator CREG, terecht van mening dat we in oorlogstijd niet op het marktmechanisme kunnen vertrouwen (‘Van je vrienden mag je toch wat meer verwachten’). Maar ingrijpen in de ‘heilige markt’ ligt, net als het afromen van de overwinsten van energiebedrijven, bij veel politici nog altijd heel moeilijk. Ik ben evenwel van mening dat de energiesector volledig in overheidshanden moet komen. Dat mijn bakker om de hoek op de vrije markt moet concurreren om de gunst van de klant is een goede zaak, maar energie is veel te belangrijk voor de gezondheid van onze economie en de levensstandaard van de mensen om over te laten aan speculanten, de grillen van de kapitalistische markt of de winsthonger van privébedrijven. Uiteindelijk moeten we niet alleen ijveren voor hernieuwbare energie, maar ook voor een ‘hernieuwbare’ economie die zowel sociaal als milieu- en klimaatvriendelijk is.

Roger Liekens, Kessel-Lo

Correctie

In het artikel naar aanleiding van het overlijden van Queen Elizabeth II (‘De koningin die haar land overleefde’, Knack nr. 37) staat dat haar vader Albert (de latere George VI) de jongste zoon was van koning George V. Dat klopt niet: hij was de tweede zoon van George V, na David, de latere Edward VIII. Onze excuses.

De redactie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content