Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nepnieuws

Ik zit in het vijfde middelbaar in het GO-onderwijs. We krijgen een uur ICT per week, waar we brochures en grafieken leren maken, maar niet leren hoe we fakenieuws kunnen herkennen. Dagelijks lees ik artikels over de Russische propagandamachine, en recent trapte ik zelfs in een nepvideo. In tijden waarin de meeste jongeren in aanraking komen met nieuws via sociale media en de traditionele media eerder achterwege laten, zijn we extra kwetsbaar voor fakenieuws.

Over twee jaar wordt er van ons verwacht dat we gaan stemmen. Waarom maken we de toekomstige generaties niet weerbaarder?

Het is zo makkelijk om nieuws te manipuleren met video’s en bots. Waarom leren we mensen niet om de metadata te analyseren of om te zien of er geknoeid is met een video? Zo kunnen we zelf op zoek gaan naar de waarheid, in plaats van zomaar aan te nemen van anderen wat nepnieuws is en wat niet. Leer ons hoe we propaganda kunnen herkennen, in plaats van Russia Today te bannen. Dat zou ook de polarisatie en radicalisering tegengaan.

Bouhamidi Hamoud, Ninove

Gascentrales

De regering heeft beslist om de jongste twee kerncentrales nog tien jaar langer open te houden. Dat is een verstandige beslissing, al werd ze te laat genomen. Bovendien wil ze ook nog twee gascentrales laten bouwen om de energiebevoorrading te verzekeren. Ik vind het bizar dat ze bij de volledige sluiting van alle kerncentrales óók (maar) twee gascentrales zou bouwen. Was men met die twee extra gascentrales bij een volledige kernuitstap dan toch niet voldoende zeker van de bevoorrading? Ik raak er niet meer wijs uit.

Eric Saman

Oekraïne

De analyse over Oekraïne en of het de strijd niet beter zou staken (‘Zelfs na chemische wapens zal Zelensky niet buigen’, Knack nr. 11) is zeer interessant. Pro en contra komen aan bod. Waar ik nog geen antwoord op gelezen heb, is: wat met de naoorlogse periode? Dat Oekraïne de strijd zal verliezen is duidelijk: de vijand is veel sterker. Maar overwinnen is niet hetzelfde als onderwerpen. De Oekraïense bevolking zal de Russen altijd als de bezetters zien. En hoe zullen de miljoenen vluchtelingen zich verhouden tot Rusland? Zullen zij ooit nog kunnen of willen terugkeren naar Oekraïne? Hoe zullen ze leven in het westelijke deel van Europa? Als ze ooit terug willen naar hun thuisland, zal hun situatie dan te vergelijken zijn met die van Palestijnse vluchtelingen? Het conflict Israël-Palestina is nog steeds niet opgelost en veroorzaakt al jaren terrorisme. Als die hypothetische terroristen vanuit het Westen zouden opereren, dan heeft Rusland wederom redenen om terug te slaan. Ditmaal met West-Europees grondgebied als doelwit, met alle gevolgen van dien. Toegeven aan Rusland zonder aan de verzuchtingen van de Oekraïners te voldoen, is de volgende oorlog uitlokken.

Johan Coopman, Mont-de-l’Enclus

Oekraïne (2)

Het lijkt niet door te dringen dat ook wij aangevallen worden en dat het hoogtijd is om ook hier de gelederen te sluiten en ons te verdedigen. In de plaats daarvan blijven we in de Wetstraat over elkaar heen rollen over zaken die in tijden van oorlog futiliteiten zijn, schrijven we badinerende opiniestukjes in onze kranten, palaveren we over journalisten die bakkerijen met lekkere koffiekoeken bezoeken in het zonnige Kiev en maken we ons vanuit onze zetel druk in politici die in ludieke televisieprogramma’s verschijnen. We doen alsof die oorlog iets van ‘ginder’ is, niet van ‘hier’.

Toch kunnen we ook zelf van alles ondernemen. Om te beginnen door een duidelijke vijand aan te wijzen en vast te stellen dat er in oorlogstijd geen plek is voor navelstaarderij. Op sociale media beginnen de eerste propagandistische filmpjes te circuleren. Van alle kanten zullen we bestookt worden, opdat we het met elkaar oneens zouden blijven. In 2022 zijn er bijzonder veel manieren om de vijand op een schijnbaar onschuldige manier te destabiliseren. Dat is wat Poetin doet. Zolang we olijke stukjes blijven schrijven op belangrijke pagina’s in de krant, zal de opponent zich genoegzaam in de handen wrijven.

Manu Vanhaverbeke, Berchem

Bloedlust

De Russische president Vladimir Poetin wil alles wat Oekraïne identiteit verleent, vernietigen. Hij wil de historische stad Lviv met de grond gelijk maken, net zoals de taliban Boeddhabeelden in Afghanistan vernietigden en IS-terroristen het culturele erfgoed in Palmyra verwoestten. We hoeven de voorbeelden niet eens ver van huis te zoeken: denk maar aan het opblazen van de IJzertoren in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, toch ook een poging om de Vlaamse identiteit onderuit te halen.

R. Peeters, Grimbergen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content