Het tennis wil zich nog beter verkopen.

Wimbledon gaat mee met de tijd. Net als bij alle andere Grand-Slamevenementen ging de prijzenpot ook dit jaar weer stevig omhoog. De deelnemers mogen ruim 460 miljoen Belgische frank aan prijzengeld verdelen. De winnaar bij de mannen krijgt bijna 28 miljoen. De winnares is goed voor 25 miljoen. Een verliezer in de eerste ronde van het enkelspel mag een kleine driehonderdduizend frank in ontvangst nemen.

Omdat tennis een heel verkoopbaar product is, kunnen de organisatoren zulke bedragen aanbieden. Roland Garros kreeg dit jaar een miljard en honderd miljoen frank in de kassa van de televisierechten, sponsorgelden brachten bijna negenhonderd miljoen binnen, de kaartjesverkoop was goed voor net geen zeshonderd miljoen.

De managers van het mondiale tennis willen nog meer en beter. Midden april sloot de ATP-tour (de beroepsvereniging van mannelijke proftennissers) een contract af met het mediaconcern ISL. Dat betaalt de komende tien jaar een slordige 40 miljard Belgische frank voor de uitzendrechten van de Super Nine – dat zijn toernooien die in dehiërarchie net onder de Grand Slams zitten. De WTA (de vrouwelijke tegenhanger van de ATP) rekent in de komende tien jaar op zo’n twintig miljard voor de televisierechten. Omdat het publiek meer vrouwentennis wil, zal de succesvolle WTA haar kalender moeten uitbreiden en haar televisieaanbod verruimen. Eurosport sloot alvast een deal met de WTA af en zal dit jaar de eindfase van ongeveer twintig sterker bezette toernooien uitzenden. In navolging van de Grand Slams zullen er ook meer doordeweekse toernooien met het gemengde aanbod op de kalender verschijnen.

Om meer helderheid in de wereldranglijst te krijgen, zal elke speler op 1 januari 2000 met nul punten beginnen. Op het terrein zelf moeten de tennissers beschikbaarder zijn voor de fans en de pers. Vedettenkapsones moeten verdwijnen. Wat glamour en show mogen, maar de sportieve prestatie moet weer centraal staan. Ook de sportiviteit op de baan moet verbeteren, zeker bij de mannen.

De reglementen tenslotte zijn nog niet direct aan verandering toe. De televisiemakers, die graag weten wanneer iets begint en eindigt, betwijfelen nu of een beperking in tijdsduur wel nodig is. De BBC registreerde begin april immers ruim acht miljoen kijkers voor een marathonpartij in de Daviscup tussen Engeland en Amerika – een record. Wedden dat dat record verpulverd wordt als Pete Sampras en Tim Henman of Greg Rusedski en Boris Becker op 4 juli de finale van The Championships spelen op Centre Court?

D.G.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content