Het gat in uw cultuuragenda

© SANGWOOK LEE

Op zondag 28 augustus kunt u in de Antwerpse binnenstad het culturele aanbod van het nieuwe seizoen gaan ontdekken op de Cultuurmarkt van Vlaanderen (www.cultuurmarkt.be). Alle genres komen er aan bod: van klassieke muziek tot circus, van beeldende kunst tot dans en comedy. Knacks journalisten en recensenten geven op Knack.be alvast eigenzinnige tips. Grasduinen door alle tips kan op Knack.be.

Tae-Hyung Kim

In 2010 kreeg hij bij de Elisabethwedstrijd de vijfde plaats van een jury die goeddeels nooit heeft kunnen spelen zoals hij. Gewoonlijk volgt dan de vergetelheid, maar dat zou jammer zijn voor hem én voor u.

8 DECEMBER, HANDELSBEURS GENT

Georges Simenon Parcours van een Belgische schrijver

Georges Simenon (1903-1989) schreef zowat 500 boeken, bedacht de legendarische inspecteur Maigret en is volgens zijn eigen schatting in zijn leven met 10.000 vrouwen naar bed gegaan. Met zo iemand moet wel iets interessants te doen zijn, dachten ze bij het nieuwe Museum der Letteren en Manuscripten in Brussel…

VANAF 23 SEPTEMBER IN MUSEUM DER LETTEREN EN MANUSCRIPTEN, BRUSSEL.

Degas and the Ballet

Marie van Goethem was veertien toen Edgar Degas (1834-1917) haar even delicaat als realistisch boetseerde in was. Het Belgische meisje was een van de vele honderden danseressen die de kunstenaar in Parijs aan het werk zag en tekende, schilderde of sculpteerde. Om hun bewegingen zo echt mogelijk weer te geven, maakte hij als eerste moderne kunstenaar vaak fotografische studies vooraf.

VAN 14 SEPTEMBER TOT 11 DECEMBER IN DE ROYAL ACADEMY OF ARTS, LONDEN.

Gij die mij niet ziet

Acteur Bruno van den Broecke en cabaretier Wim Helsen maken samen Gij die mij niet ziet in de KVS. Verwacht theater dat druipt van het speelplezier en subtiel laveert tussen poëzie, kolder en tragiek.

VANAF 4 NOVEMBER IN DE KVS, DAARNA OP REIS DOOR VLAANDEREN.

Steve Earle gebruikte ooit alles wat God verboden heeft, maar is al vele jaren clean. Zijn zoon Justin Townes Earle is ondertussen een singer-songwriter van formaat. Zijn vrouw Allison Moorer is ook muzikante en reist met hem de wereld rond. Op 10 oktober staan ze, samen met The Dukes, in de AB.

10 OKTOBER, AB, BRUSSEL.

De Man Zonder Eigenschappen I – en bij uitbreiding alles van Guy Cassiers – was al geweldig, hopelijk is dit even sterk.

VANAF 29 SEPTEMBER IN HET TONEELHUIS, DAARNA OP REIS DOOR HET LAND.

Wie Feist al eens live aan het werk zag/hoorde, weet dat hij/zij in Brussel een concert met weerhaakjes mag verwachten van een ex-punkdiva met een engelenstem.

OP 19 OKTOBER IN HET KONINKLIJK CIRCUS IN BRUSSEL

Happy Arabcore

Souleyman kreeg er een westers publiek bij toen Sublime Frequencies – dat label waarover Mauro Pawlowski al jaren de loftrompet steekt – enkele compilaties van hem samenstelde. Souleyman is diep in de plaatselijke muziektradities geworteld, maar voegt daar haast karikaturaal springerige synthesizers en ritmeboxen aan toe. Het resultaat is onweerstaanbaar.

GRATIS OP AUTOLOZE ZONDAG (18 SEPTEMBER) IN DE AB, BRUSSEL.

Rudy Tambuyser is recensent klassieke muziek bij Knack; Stefaan Werbrouck is televisiejournalist bi

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content