Het einde van een tijdperk

© BelgaImage

Toen hij in 2012 een coup pleegde door de in Kortrijk almachtige CD&V buitenspel te zetten, wist Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat hij een risico nam. Samen met de SP.A en de N-VA smeedde hij een stadscoalitie, die de voorbije jaren een frisse wind door de stad deed waaien. De combinatie van moderne stadsvernieuwing met een doorgedreven sociaal beleid viel goed bij veel Kortrijkzanen. Bovendien kostte het de CD&V jaren om de klap te boven te komen en het interne gebakkelei te beslechten. Het resultaat was dat Van Quickenbornes Team Burgemeester er zondag 10 procentpunt bovenop kreeg, en daarmee de grootste partij werd. En dat terwijl de CD&V, tegen de West-Vlaamse trend in, meer dan 16 procentpunten moest prijsgeven. Daarmee lijkt het rijk van de christendemocraten definitief uit.

Opvallend is wel dat alleen Van Quickenborne er garen bij spint. Ondanks het werk van de veelgeprezen schepen Philippe De Coene groeit kartelpartner SP.A niet aan, en de N-VA gaat zelfs flink achteruit. Toch kan het huidige bestuur nog zes jaar doorgaan. Als Van Quickenborne dat tenminste wil, want nu heeft hij het pas echt voor het zeggen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content