Het einde van een boeienkoning

SILVIO BERLUSCONI Alle krediet verspeeld. © DAN KITWOOD/IMAGE GLOBE

Premier Silvio Berlusconi klampt zich als een drenkeling vast aan de macht. Maar hoe lang nog?

Het wordt koud rond Silvio Berlusconi. Nadat een aantal van zijn partijgenoten zich openlijk van hem hebben gedistantieerd, beginnen nu ook zijn collega-ondernemers hem in de steek te laten. Zij willen hem graag vervangen zien door, bijvoorbeeld, de topman van Ferrari, Luca di Montezemolo. Maandagmiddag steeg de rente op Italiaanse overheidsobligaties tot een recordhoogte van 6,59 procent. In Rome gonsde het van de geruchten over het ophanden zijnde vertrek van de premier (‘een kwestie van uren of dagen’) – maar die werden door Sua Emittenza prompt weer ontkend.

Italiaanse kranten, van de regeringsgezinde Corriere della Sera tot de bij de oppo-sitie aanleunende La Repubblica, zijn ervan overtuigd dat het eindspel is ingezet. De drastische besparingen die Berlusconi op de top van de G20 in Cannes beloofde, zullen kennelijk niet volstaan om de financiële markten te kalmeren. En het is nog maar de vraag of hij erin zal slagen zijn anticrisisplan door het parlement te loodsen. Bij de laatste vertrouwensstemming, drie weken geleden, had hij nog maar één stem op overschot. Nu zijn de prognoses nog slechter. Het gaat er steeds meer op lijken dat Berlusconi, de boeienkoning die in het verleden uit iedere crisis versterkt te voorschijn kwam, deze crisis niet overleeft. Sinds vorige week staat Italië ‘op eigen verzoek’ onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds in Washington.

Terwijl Berlusconi op diverse EU-toppen om clementie bedelt, bereidt Giorgio Napolitano (86) het post- Berlusconitijdperk voor. De hoogbejaarde president geldt als het geweten van de natie en als de enige Italiaanse politicus die het hoofd nog koel houdt. De voorbije week praatte hij zowel met de wankele regeringsmeerderheid als met vertegenwoor-digers van de oppositie. De vraag die daarbij op tafel lag was: wie is in staat de broodnodige hervormingen door te voeren? En het antwoord was de gebruikelijke Italiaanse kakofonie. Nogal wat mensen gokken op een overgangsregering onder leiding van voormalig Europees commissaris voor Mededinging Mario Monti. Maar er circuleren, zoals het in een opera buffa betaamt, ook dolkstootlegendes – met de huidige minister van Financiën Giulio Tremonti in de hoofdrol. Tremonti had onlangs een knallende ruzie met Berlusconi: ‘Niet de Italiaanse economie is het probleem. U bent het probleem.’

Berlusconi klampt zich als een drenkeling vast aan de macht. Als hij geen premier meer is, verliest hij immers alle privilegies die hem nu nog tegen de justitie beschermen. Dan zal hij van de ene op de andere dag terecht moeten staan in vier processen. In het Rubygate-proces (waarin hij beschuldigd wordt van machtsmisbruik en betaalde seks met minderjarigen) hangt hem een gevangenisstraf van drie tot twaalf jaar boven het hoofd. De andere drie processen (wegens omkoping, belastingontduiking en balansfraude) bedreigen de toekomst van zijn zakenimperium.

Maar er is ook goed nieuws voor de cavaliere, na deze turbulente week. Zijn allang aangekondigde cd met liefdesliederen zal nog voor de kerstperiode in de winkel liggen. Il vero amore gaat die heten – ware liefde.

© Der Spiegel

‘Niet de Italiaanse economie is het probleem. U bent het probleem.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content