Heilige zantjes

© Wim Delvoye, Untitled (Icon) foto Lola Pertsowsky ; Yan Pei-Ming Clerin-Morin; Wim Delvoye, Untitled (Icon); Pierre et Gilles
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Brusselse Villa Empain, een art-decoparel ontworpen door Zwitsers architect Michel Polak, legt de traditie en spirituele dimensie bloot van iconen, met werken van de oudheid tot nu. Behalve met vroege ‘goddelijke’ objecten van verering uit Europa en het Midden-Oosten brengt Icons u in vervoering met hedendaags werk, zoals eighties popster Lio als Onze-Lieve-Vrouw van Smarten door Pierre et Gilles; Johannes de Doper als anonieme Window Washer, een hyperrealistische sculptuur van Duane Hanson; ‘heiligverklaringen’ van Mao in serie bij Andy Warhol of Deng Xiaoping bij Yan Pei-Ming. Iets geiler dan heilig is het bij Wim Delvoye. De Vlaming geeft een eigenwijze draai aan het thema met erotisch getinte beeltenissen waar hij zijn fameuze voetbaldoel met netten van glas-in-loodraam naast plaatst. Een invitatie om tegen heilige huisjes te trappen, of kaart hij net de fragiliteit van onze spiritualiteit aan?

Icons, tot 24/10 in Villa Empain, Brussel. Info: villaempain.com

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content