Hanne Kelchtermans

Hanne Kelchtermans (23) uit Alken mag zich sinds kort olympisch kampioen in de diplomatie noemen.

Proficiat, maar hoe wordt u zoiets?

Hanne Kelchtermans: Ik ben lid van de studentenvereniging MUN Society België (MSB) en MUN staat voor Model United Nations Conferences. Die organiseert deze ‘Olympische Spelen voor diplomatie’. Ik won trouwens niet alleen, maar samen met de andere Belgische leden van onze vereniging.

U verblijft op dit ogenblik in Maleisië?

Kelchtermans: Ik ben student internationale politiek aan de universiteit van Nottingham, maar dan op hun campus in Kuala Lumpur. Ik loop stage bij de Europese vertegenwoordiging van de EU in Maleisië. Daarvoor volgde ik mijn bachelor arabistiek en islamkunde, en een schakeljaar internationale politiek aan de KU Leuven.

Hoe wordt iemand lid van de MSB?

Kelchtermans: MSB is een studentenvereniging die alle studierichtingen en alle universiteiten overspant en zich modelleert naar de principes van de Verenigde Naties. Ze baseert zich op twee pijlers: vriendschap en uitblinken.

Dat klinkt als een vrij exclusieve vereniging?

Kelchtermans: Ja, in de zin van dat wij de lat erg hoog leggen om lid te worden. Je moet een echte uitblinker zijn. De Belgische tak telt maar 25 leden. Elk jaar melden zich een honderdtal kandidaten, maar we aanvaarden slechts een vijftal nieuwe leden. Toch zijn we zeker geen eliteclub. Afkomst of vermogen zijn hier van geen belang.

En hoe word je dan ‘olympisch kampioen’?

Kelchtermans: Harvard University organiseerde enkele weken geleden een digitale competitie waaraan alle landen deelnamen waar onze studentenvereniging actief is. Wij kregen een land en een thema als opdracht, en samen moesten wij een soort ‘voorstel van resolutie’ uitwerken waarover nadien zou worden gestemd in de algemene vergadering – net zoals dat bij de VN gebeurt. Ons thema was de bescherming van de inheemse volkeren van Buthan.

En de Belgische afdeling won?

Kelchtermans: (lachend) Al voor de achtste keer. Alweer een bewijs dat ons land goed is in internationale politiek en diplomatie.

Wat gebeurt er hierna voor u?

Kelchtermans: Ik hoop op een plek in de diplomatie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content