Groen verzet tegen gezondere gewassen

GENETISCH GEWIJZIGDE RIJST Er is nog altijd geen enkel voor consumptie gezonder gemaakt voedingsgewas goedgekeurd voor gebruik. © Science Photo Library

Gewassen die genetisch zo gewijzigd zijn dat ze meer vitaminen of mineralen bevatten, hebben een groot marktpotentieel.

Wetenschappers slagen er steeds beter in om gewassen genetisch zo aan te passen dat ze gezonder worden voor menselijke consumptie, omdat ze stoffen gaan produceren die nuttig zijn in ons lichaam, zoals vitamine A of folaat. Maar ondanks de bewezen gunstige effecten blijft het heksenwerk om ze op de markt te krijgen, want activisten doen hard hun best om een negatieve sfeer rond deze nieuwe gewassen te creëren in de publieke opinie.

Er zijn ondertussen al zes belangrijke voedingsgewassen waarvan het gehalte aan een of meerdere vitaminen of mineralen is verhoogd. In regio’s waar een deel van de bevolking lijdt aan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zou verspreiding van de nieuwe producten een zegen zijn. Maar ondanks het feit dat een product als gouden rijst kinderen op grote schaal voor blindheid kan behoeden, is nog niet een van deze gewassen goedgekeurd voor gebruik.

Landbouweconoom Hans De Steur en fysioloog Dominique Van Der Straeten van de UGent melden met een aantal collega’s in Nature Biotechnology dat het marktpotentieel voor zulke gewassen groot is. Consumenten zouden zelfs bereid zijn meer te betalen voor gezondere gewassen, zeker als ze meer nuttige nutriënten bevatten.

Bij de lancering van de nieuwe nieuwssite BackCover.be pakt hoofdredacteur Bart Coenen uit met een driedelig artikel over hoe de groene beweging de strijd tegen genetisch gemanipuleerde organismen gebruikt om een verouderd verhaal te onderhouden. Coenen werkte lang voor het toenmalige Agalev en later voor de vereniging Velt. Daar stapte hij op na een hevige ruzie over de Field Liberation Movement, die in 2011 een proefveld met genetisch gewijzigde aardappelen in Wetteren gedeeltelijk vernietigde en daar vorig jaar zwaar voor werd veroordeeld.

‘De vernieling van het aardappelveld bood aan al wie zich groen noemt de kans om afstand te nemen van een belegen ideologie’, stelt Coenen. ‘Toch koos de milieubeweging er onder invloed van de oude garde voor om te volharden in de boosheid.’ Hij pleit ervoor dat de nieuwe generatie ecologisten haar gedachtegoed op wetenschap zou baseren in plaats van op ideologie.

Een probleem is volgens Coenen dat de oude garde van de groenen is uitgezwermd naar de belangrijkste Vlaamse milieuorganisaties, waar ze haar ideologie blijft opdringen aan de jongeren. ‘Kan de milieubeweging het zich veroorloven om pas echt te moderniseren als haar huidige leiders uitgestorven zijn?’ vraagt hij zich af.

DOOR DIRK DRAULANS

De oude garde van de groenen blijft haar ideologie opdringen aan de jongeren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content