Gejaagd door de wind

© Marc Piscotty/Getty Images

Twee dagen voor Nieuwjaar werd de Amerikaanse staat Colorado getroffen door de ergste bosbranden in zijn geschiedenis. Aangewakkerd door rukwinden tot 160 kilometer per uur verspreidde het vuur zich bliksemsnel in verschillende buitenwijken tussen de steden Denver en Boulder. Daarbij werden honderden huizen vernietigd. Tienduizenden bewoners werden in allerijl geëvacueerd.

Deskundigen vermoeden dat de branden veroorzaakt zijn door een kortsluiting in het elektriciteitsnet. Dat het vuur zich ondanks de lage temperaturen en de sneeuwval toch zo spectaculair snel kon verspreiden, zou te wijten zijn aan de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden.

Door de klimaatverandering kreeg Colorado de voorbije jaren steeds vaker te maken met natuurrampen. In 2020 werden in het noorden van de staat meer dan duizend gebouwen vernietigd door verschillende bosbranden. In 2013 werd de streek rond Boulder al getroffen door enorme overstromingen. De schade die toen veroorzaakt werd, is vandaag nog niet hersteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content