‘Geen idee of we allebei evenveel betalen in het huishouden’

© FOTO'S JEF BOES

Koen: Ik werk sinds deze zomer drie vijfde, na jaren fulltime in het onderwijs en zes jaar bij CD&V. Minder werken betekent minder inkomen, maar dan moet je maar zaaien naar de zak. Oftewel: je kunt maar uitgeven wat je hebt. Daarnaast ben ik gids in de streek, en dat is een mooie bijverdienste. Onze gezinssituatie is nu ook anders. Vroeger hadden we vier studerende kinderen te onderhouden, nu woont alleen onze jongste zoon nog thuis.

Annie: Ik heb altijd als zelfstandig fotografe gewerkt, met een eigen winkel. Met de tijd brachten steeds minder mensen filmrolletjes binnen, en dan heb ik een tweede job gezocht. Ik doe nu drie namiddagen per week Photoshopwerk voor een collega. Die vaste inkomsten vullen mijn eigen opdrachten goed aan. Mijn loon varieert, maar de drukke maanden, zoals communieperiodes, vangen de minder drukke maanden op.

Koen: Op financieel vlak waren de kotjaren van onze kinderen de zwaarste. Van het kindergeld betaalde ik hun koten. Nu krijgen we nog 121,54 euro kindergeld voor onze jongste zoon, maar toen onze oudste dochter aan de universiteit begon, kregen we 800 euro.

Annie: We kregen soms ook een studiebeurs – die wordt berekend op basis van je loon en hoeveel kinderen je ten laste hebt. De bedragen varieerden van 430 euro, toen enkel de oudste al aan de unief zat, tot 1705 euro. Wanneer we een beurs kregen, hoefden we ook maar 90 euro inschrijvingsgeld te betalen in plaats van 500 euro. De kinderen kregen vanaf hun zestiende 75 euro per maand voor kleren en kapper – de jongens kwamen daar vaker mee toe dan de meisjes. Hun gsm’s en telefoonrekening moesten ze zelf betalen. Ze hadden alle vier regelmatig een studentenjob voor wat extra zakgeld.

Koen: Vier kinderen nemen een grote hap uit het huishoudbudget. Eén keer hebben we het even krap gehad: toen de afbetaling van ons huis nog liep. Toen heb ik geld moeten lenen bij mijn ouders, en dat heb ik tegen 5 procent interest terugbetaald.

Annie: Koen en ik hebben een paar ongeschreven financiële afspraken. We hebben allebei een aparte rekening en ik betaal alle dagelijkse kosten zoals boodschappen en kleren. Hij betaalt alle lopende rekeningen, lidmaatschappen, abonnementen en een paar goede doelen die we steunen. Ook mijn aanvullend zelfstandigenpensioen. We hebben nog nooit uitgerekend of we allebei evenveel betalen in het huishouden. We doen alles op het gevoel.

Koen: Een paar jaar geleden verkochten we wat aandelen, nog voor de bankencrisis. Dat heeft een mooie som opgebracht. Op advies van de Gezinsbond hebben we een energie-audit laten uitvoeren, en kochten we een appartement als investering. De huurprijs die we daarvoor vragen, dekt de lening die we ervoor afbetalen. Als het appartement in 2018 afbetaald is, hebben we van die huur een extra inkomen. We zien dat als een aanvulling op ons pensioen. En door die energie-audit – zonnepanelen, andere elektriciteitsmaatschappij, dakisolatie… – besparen we nu meer dan 200 euro per kwartaal.

‘We hebben een flat gekocht als investering. Dat wordt ons aanvullend pensioen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content