Gauthier Van Malderen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Briljant in zijn eenvoud. Dat is Perlego, de Spotify voor studieboeken, die Gauthier Van Malderen (28) enkele jaren geleden heeft opgericht.

U bent net klaar met een grote kapitaalverhoging?

Gauthier Van Malderen: Het Mediahuis investeert 40 miljoen euro in ons bedrijf. Daarmee wordt Perlego gewaardeerd op 250 miljoen euro. We hebben vorige week ons honderdste personeelslid aangenomen. De meeste mensen werken in ons hoofdkwartier in Londen.

Wat is Perlego?

Van Malderen: Het is een soort online bibliotheek voor non-fictieboeken. We hebben ondertussen al meer dan 800.000 boeken ter beschikking over alle mogelijk studiedomeinen.

Hoe bent u op dat eenvoudige maar lucratieve idee gekomen?

Van Malderen: Ik had het als student niet zo breed. Ik herinner me dat ik een boek over boekhouding moest kopen voor meer dan 200 euro. Ik heb het maar een paar keer gebruikt. Geldverspilling dus. Daarom heb ik Perlego opgericht. Studieboeken zijn zeer prijzig. Sinds 1982 zijn ze gemiddeld bijna 850 procent duurder geworden.

Hoe werkt het systeem?

Van Malderen: Ik werk samen met de grootste uitgeverijen ter wereld. In België onder meer met Lannoo en Acco. Ze verliezen veel geld door de tweedehandsmarkt van studieboeken en door piraterij. In ruil voor een vergoeding stellen ze ons hun boeken ter beschikking. Onze klanten nemen een abonnement op Perlego en kunnen de boeken onbeperkt gebruiken. Een maandabonnement kost 12 euro, een jaarabonnement 96 euro.

Wie zijn uw klanten?

Van Malderen: Onder meer 160 universiteiten over de hele wereld, particulieren die intellectueel willen bijblijven in hun beroepsdomein of hobby en honderdduizenden studenten.

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?

Van Malderen: We willen ons aanbod uitbreiden naar audio en video. Nu bieden we studieboeken aan in vijf talen: Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits. Straks volgt Portugees. Perlego is mijn vierde bedrijf. Ik heb onder meer al een webwinkel voor sweaters en een sociaal platform voor reizende studenten opgericht. Misschien komt er nog wel een bedrijf bij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content