Fietsers zijn de gelukkigste pendelaars

© istock

Als vervoersmiddel naar het werk kies je het best voor de fiets. Want volgens Luc Int Panis van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) zijn fietsers de gelukkigste onder alle pendelaars.* De rustige overgang tussen werk en thuis geeft hen de tijd om het hoofd leeg te maken en te genieten van het vrije gevoel van het fietsen en van de omgeving en de natuur die ze doorkruisen. Het verbindt hen met de wereld en de mensen die ze passeren, wat gevoelens van eenzaamheid tempert. Dat ze vaak niet al te ver van hun werk wonen en waarschijnlijk sneller thuis zijn dan de gemiddelde pendelaar is ongetwijfeld een bijkomende bron voor tevredenheid. Net als de extra bewondering die ze vaak oogsten van collega’s en vrienden.

* Int Panis werkte mee aan een grote bevraging van 3567 burgers uit 7 grote steden, waaronder Antwerpen, in het kader van het Europese PASTA-project, Physical Activity through Sustainable Transport Approaches.

BronNEN: Environment International. November 2018; 120: 199-206 & www.pastaproject.eu.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content