Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Waren wij prins Filip, wij zaten met één vraag: hoe weet die Jan Van den Berghe dat allemaal, van Mathilde?

U kent de Royaltywatcher van VTM? Schrijft boeken van vierduizend bladzijden over om het even welke monarchie ter wereld. Of vijfduizend, om duizend pagina’s meer of minder draait Jan zijn hand niet om. Kind aan huis bij de adel. Jaren in het oor van Marlène de Wouters d’Oplinter gewoond. Wat die man allemaal weet over onze nieuwste prinses, is ongetwijfeld meer dan wat prins Filip ooit over haar te weten zal komen.

En de prins weet het, van Jan. En Jan wil dat de prins het weet. Laat geen kans onbenut. Want dit huwelijk is gearrangeerd. Dat zag een blinde van tien kilometer ver. De prins moet absoluut niet weten van die gekunstelde pop naast zich. Hoe is het toch mogelijk dat de mensen zich steeds weer verkijken op iemand die toevallig mooi kan lachen. Lezen we liever Hugo Camps: “Mathilde is iets te dik van bil, en te klein van cup.” Voilà. Camps, over wiens eigen maten geen discussie kan bestaan, kent de vrouwen. Voert correspondentie met Brigitte Bardot. Zo een deskundige leid je niet om de tuin natuurlijk. En prins Filip evenmin.

De prins heeft aan het hele land een teken gegeven, zo groot als een huis. Bij de voorstelling van zijn verloofde, beende hij regelrecht naar de verzamelde reporters en het eerste wat hij zei was : “Pas op, dit huwelijk is niet gearrangeerd.” Dat is zoveel als de middenvinger opsteken naar diegenen die het gearrangeerd hébben, en hem wekenlang hadden ingepeperd: “U moet de bevolking vooral doen geloven dat het niet gearrangeerd is.”

Binnen een maand is het ruzie tussen die twee tortelduiven, dat staat als een paal boven water. En ziehier waarom: Jan Van den Berghe. Weet niet veel over Mathilde, weet alles over Mathilde. En dat met een aanstekelijk, maar ook hoogst verdacht enthousiasme. Nochtans ging Jan er drie maanden geleden, net als wij en wellicht ook prins Filip, van uit dat het Helena van Beieren zou worden. Toen het Mathilde van Udekem bleek te zijn, was Jan vier tellen sprakeloos, voor hem een eeuwigheid, alvorens terug op zijn poten te vallen.

Nu goed, dat was nog altijd sneller dan nonkel Henri van Poperinge, die tot zijn verbazing van de pers vernam dat hij een nicht had, maar ’s avonds in TerZake al deed alsof hij persoonlijk voor haar opvoeding had ingestaan. Dat baron Henri zijn nicht van haar noch pluim kende, bleek overduidelijk in een interview met Jef Lambrecht in Actueel. Een paar uur later had de burgemeester inlichtingen ingewonnen, en wist hij tenminste dat ze Mathilde heette, hoe oud ze was, en dat ze aan de kost kwam als logopediste. Bij elke andere vraag raadde hij naar het antwoord.

Van den Berghe had maar vier seconden nodig. Een oppervlakkig toeschouwer heeft zijn aarzeling niet eens bemerkt, maar wij als ervaren royaltywatcher-watcher wel. Jan kende haar niet. Tenminste, daar waren wij toen van overtuigd. Maar gaandeweg zijn wij beginnen te twijfelen. Geen mens kan in twee maanden tijd zoveel over een ander te weten komen als Jan Van den Berghe over Mathilde d’Udekem.

In zijn eigen Royalty’s of extra-Royalty’s op VTM, in allerlei kranten en tijdschriften, op de radio, via Internet… geen vraag over Mathilde of Jan was een uur aan het woord. In de verlovingsshow begon hij zelfs uit te weiden over haar lingerie. En toen presentator Verstraeten achteloos vroeg of de prinses nog maagd was, liet Jan zich schijnbaar onnadenkend ontvallen : “Gisteren toch nog.”

Kleur van lippenstift, merk van horloge, maat van schoenen, favoriete vakantiebestemming, resultaten op school, maandelijkse cycli… Jan wist het allemaal. Hij zoog het ter plekke uit zijn duim, denkt u misschien, en dachten wij ook. Tot wij puur toevallig een intimus van de d’Udekems tegen het lijf liepen, en die bevestigde het: al wat Jan beweerde, was juist.

Nu is Van den Berghe zelden de discreetste van het gezelschap. Vertel Jan iets op eeuwig zwijgen en het zit ’s avonds in het nieuws van zeven uur. Dat hij het bestaan van Mathilde zo lang stil heeft kunnen houden, moet dus een andere reden hebben. Pas vorige week is ons duidelijk geworden welke. Toen verklapte hij in weer een nieuwe extra Royalty, dat de prinses al eerder een liefje had gehad. Een jonge man met een ronkende naam, maar met “een tikje te frivole levensstijl”. Mathilde, zo wist Jan, verlangde van de man met wie ze zou huwen meer vroomheid, diepzinnigheid en ernst. Jaja. En wiens levensstijl wordt nu door vriend en vijand omschreven als “een tikje te frivool”? En wie zou, meer dan wie ook, gebaat zijn met meer vroomheid, diepzinnigheid en ernst?

Beste prins Filip, u rest slechts één uitweg: een duel! ’s Ochtends om zes uur in het Zoniënwoud. En een goede raad: kies het pistool. Op floret is Jan niet te verslaan.

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content