Jong talent met ?Foutu? in Backstage.

In de schaduw van De Vooruit en met beperkte middelen tracht Backstage in Gent een plateau te brengen voor jonge theatermakers ?die niet binnen andermans beleidslijnen vallen?. De voormalige drukkerij Het Licht werkt daarbij inspirerend. Denken we maar aan de optimale opstelling enkele seizoenen geleden van ?Wie is bang voor Virginia Woolf ?? van Malpertuis in een regie van Dirk Tanghe.

?Foutu? werd eveneens gecreëerd in een ?aangepaste? ruimte, en ontstond uit de samenwerking van de acteurs Paula Bangels en Mathias Sercu met regisseur Frans Van der Aa en Wim Ipers voor de eindtekst. Nu was niet zozeer de locatie de aanzet voor de productie, dan wel de creativiteitsdrang van jonge toneelmakers die zonder opdracht vielen en in Backstage alle faciliteiten kregen.

Hun idee om iets te maken rond de eeuwige oorlog tussen man en vrouw is niet origineel, maar de uitwerking is gedurfd en fris. Geen midlife-crisis, geen oude zeurkousen die op elkaar zijn uitgekeken, geen zoveelste begrafenis van het huwelijksinstituut. Bangels en Sercu zijn in ?Foutu? gewoon een meisje en een jongen die goed weten wat er allemaal kan gebeuren in een relatie. Het is zoals met elektriciteit : steek de stekker in de doos en er is licht, warmte, leven. Maar er kan evengoed kortsluiting zijn en geen leven.

?Foutu? valt uiteen in korte, krachtige scènes als disco-flashes. Een jonge man begluurt een jonge vrouw die zich regelmatig verkleedt en hem wil strikken. Hij is de macho en betweter, de sporter en verdiener. De toenadering verloopt stug. Er worden bruggetjes geslagen. Een eitje bakken neemt de spanning eventjes weg, maar er blijft nog een hele afstand. Een kind biedt geen oplossing, want zowel de man als de vrouw hebben een vreselijk verhaal over dode kinderen. Geen van beiden is gelukkig met het samenzijn. Na elke scène wordt de deur hard dichtgeklapt. Een derde personage, zowel toneel- als ceremoniemeester ( Kris Vansteelandt), vervangt gedwee de kapotte ruiten.

?Foutu? toont uitvergrote situaties als tekeningen uit een stripverhaal, waarin kinderlijke naïviteit aan volwassen wreedheid wordt gekoppeld. Een boosaardig sprookje eigenlijk, waarmee de jongen het meisje in zijn greep houdt vóór het naar bed gaan. Af en toe schreeuwt Sercu wat te hard, maar hij blijft de droogkomiek zoals we hem kennen van het tv-programma ?Buiten de zone?. Bangels, die in ?Wie is bang voor Virginia Woolf ?? te zien was, maakt het opnieuw waar.

Roger Arteel

Op 24, 25, 26, 27/4 (20.00), Backstage, Gent.

Paula Bangels en Mathias Sercu in Foutu : een boosaardig sprookje.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content