Jelle Henneman
Jelle Henneman Freelancejournalist

Tienduizenden vluchtelingen worden vandaag op de Middellandse Zee opgepikt. Toch schiet Europa tekort, vindt Vanessa Saenen, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN.

Heeft het zin om vluchtelingen naar hier te halen? Kan het Westen ze niet tijdelijk opvangen in een veilige haven in of nabij hun thuisland? (Koen Albers, Putte)

VANESSA SAENEN: Er zijn al plannen voor opvangcentra buiten Europa, waar mensen een asielprocedure kunnen doorlopen om te zien of ze in aanmerking komen voor vluchtelingenbescherming. Maar wij zijn er geen fan van. Europa ontloopt zo zijn verantwoordelijkheid; het kan zijn asielbeleid niet zomaar outsourcen. De opvang van een vluchteling, iemand die móét vluchten voor oorlog en vervolging, is een humanitaire plicht die Europa zelf moet opnemen. Zeker als je weet dat er zo’n 60 miljoen mensen op de vlucht zijn. Noord-Amerika gaat veel meer vluchtelingen ophalen in conflictgebieden. In vergelijking daarmee schiet Europa tekort.

Zou het Westen niet beter investeren in een duurzame economie in Afrika? Is dat geen oplossing voor het vluchtelingenprobleem? (Ludo Molleman, Kampenhout)

SAENEN: Natuurlijk speelt armoede een grote rol, maar mensen die hun land verlaten om economische redenen, zijn geen vluchtelingen. Al is de situatie vaak complex: slaan ze op de vlucht voor de oorlog in hun regio, of verlaten ze hun land voor de economische uitzichtloosheid die de oorlog veroorzaakt? Investeren in thuislanden heeft zeker zin, maar economische migranten toelaten kan ook een investering zijn. Als ze in Europa werk vinden, sturen ze vaak geld op naar hun thuisland.

Moeten de internationale organisaties niet actief tussenkomen en de veiligheid in de thuislanden herstellen? (Sandy Cools, Antwerpen)

SAENEN: Als vluchtelingenorganisatie hebben wij geen stem in het debat over militair ingrijpen, maar soms is het gerechtvaardigd. Bijvoorbeeld om nog meer bloedvergieten op grote schaal te voorkomen. Maar er zullen altijd conflicten en oorlogen zijn. Vandaar ook het belang om de vluchtelingenstromen goed te beheren. Europa moet een geharmoniseerd en fair asielsysteem opzetten, in plaats van talloze nationale procedures.

Doen we er niet beter aan om ook economische migranten op te vangen en ze onderwijs aan te bieden, zodat ze een meerwaarde zijn voor Europa en hun familie in het thuisland? (Lut Mertens, Oud-Turnhout)

SAENEN: Een goed asiel- en migratiebeleid is cruciaal. Wanneer een land enkel asielzoekers toelaat, gokken alle nieuwkomers op de asielprocedure, waarna die vervolgens dichtslibt. Europa moet beseffen dat migranten niet enkel een last zijn: heel wat mensen die vandaag de Middellandse Zee oversteken, zijn geschoold en kunnen een economische meerwaarde bieden. Bied ze een procedure aan zodat ze op een legale manier Europa binnen kunnen, en je zet de mensensmokkelaars buitenspel.

Vraag van de week

Waarom kunnen rijke olielanden als Qatar en Saudi-Arabië de meeste vluchtelingen uit de regio niet opnemen? (Marcel Ponomarenko, Deurne)

SAENEN: De rijkste landen uit het Midden-Oosten vangen inderdaad niet de meeste vluchtelingen op. Saudi-Arabië, Qatar en andere oliestaten geven wel veel geld voor de opvang, maar het zijn de minder rijke landen zoals Libanon, Jordanië, Irak en Egypte die vandaag vier miljoen Syriërs onderbrengen. Dat is helaas een algemene regel, die wereldwijd geldt: hoe rijker het land, hoe minder vluchtelingen het opvangt. Negen op de tien vluchtelingen wereldwijd worden vandaag opgevangen door ontwikkelingslanden. Ook Europa geeft in de eerste plaats geld voor opvang. In vergelijking met buurlanden van conflictregio’s worden wij allesbehalve overspoeld door vluchtelingen.

Waarom verdienen onze boeren zo weinig geld, terwijl voeding meer dan ooit het maatschappelijk debat beheerst? Stel uw vragen aan PIET VANTEMSCHE (voorzitter van de Boerenbond).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op twee filmtickets.

Jelle Henneman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content