Eigen slachtoffers eerst?

© Nir Elias/Reuters
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi (tweede van links) gaf Ivan Korcok (naast hem) en Jakub Kulhanek (tweede van rechts), respectievelijk zijn Slowaakse en zijn Tjechische ambtgenoot, vorige week donderdag een rondleiding door een platgebombardeerd gebouw in Petach Tikwa, niet ver van Tel Aviv. Daarna gingen ze nog andere getroffen locaties bekijken.

De twee ministers waren uitgenodigd door Israël. Het land wilde zo ‘de realiteit tonen’. Kulhanek zei achteraf dat ‘hij compleet sprakeloos was en verbijsterd over de terreur die Israël meemaakt’. Korcok voegde daaraan toe: ‘Slowakije erkent dat Israël geen andere keuze heeft dan zichzelf te beschermen tegen aanvallen van Hamas.’

Nochtans vielen bij de recente opflakkeringen van geweld vooral slachtoffers aan Palestijnse kant. In Gaza kostten bombardementen van het Israëlische leger aan maar liefst 219 mensen het leven, onder wie minstens 63 kinderen. Aan de Israëlische kant vielen in totaal 10 slachtoffers, van wie 2 kinderen. Binnen de Europese Unie heerst grote verdeeldheid over de kwestie. Vooral in Centraal- en Oost-Europa staan lidstaten zonder voorbehoud achter het Israëlische optreden.

Een paar uur nadat deze foto genomen werd, raakten Israël en Hamas het eens over een wapenstilstand. In Gaza vierden duizenden mensen dat staakt-het-vuren met Israël op straat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content