Egypte krijgt zijn zin

CAÏRO Nieuwe betogingen, nu voor een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden. © REUTERS

Het nieuwe militaire bestuur in Caïro lijkt bereid om politieke hervormingen te accepteren. Maar nu betogen de Egyptenaren voor meer sociale rechten.

Maandag vond de Hoge Militaire Raad in Egypte dat het tijd was dat het land weer aan het werk gaat. De overblijvende betogers op het Tahrirplein werden met steeds meer dwang verzocht om op te krassen. De generaals namen vrijdag de macht over van president Hosni Mubarak. Zondag lieten ze weten dat het parlement werd ontbonden en dat een commissie een nieuwe grondwet zal schrijven. Die wordt daarna bij referendum aan het land voorgelegd. Het militaire bestuur neemt zich voor om binnen de zes maanden verkiezingen uit te schrijven en het regeren weer aan burgers over te laten. De militairen lieten ook snel weten dat het land alle internationale verdragen zal respecteren. Lees: de akkoorden van Camp David over vrede met Israël.

De Hoge Militaire Raad wordt voorgezeten door defensieminister Mohammed Hoessein Tantawi, met zijn 78 jaar toch ook ruim de pensioengerechtigde leeftijd voorbij. Om de zaken niet te compliceren, blijft de regering in functie die nog door Mubarak werd aangesteld. Ze moet al haar beslissingen wel aan de militairen voorleggen. De voormalige president zelf zou ondertussen zwaar ziek zijn.

Het militaire bestuur moet nu eerst afrekenen met een golf van stakingen en manifestaties van mensen die een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden willen. Maandag bleven alvast de banken dicht, en staakten de transportsector en de toeristische industrie. Bij de post, de spoorwegen en in de staalindustrie werden acties aangekondigd. Als die stroom niet wordt stilgelegd, wordt gevreesd voor een aanhoudende chaos die maanden kan duren. Er werd daarom mee gerekend dat het militaire bestuur vakbonden en beroepsverenigingen zou verbieden om nog te vergaderen.

Jongeren die aan de basis lagen van de protestbeweging toonden zich zondag na een onderhoud met leden van het militaire bestuur tevreden over de gang van zaken. Ze vrezen alleen dat de generaals te snel willen gaan, en dat het land naar verkiezingen wordt geleid voor het daar klaar voor is. Het is ondertussen ook duidelijk dat de Hoge Militaire Raad niet van plan is om Mohammed ElBaradei bij de voorbereiding van de hervormingen te betrekken. De voormalige baas van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie zou te lang in het buitenland hebben verbleven. De militairen ruimen aan tafel wel plaats in voor de radicale Moslimbroederschap, die onder Mubarak lange tijd verboden was.

Ondertussen houdt de beroering in de Arabische wereld aan, die eind vorig jaar in Tunesië begon. Er werd begin deze week alvast nog betoogd in onder meer Jemen, Algerije en Bahrein. Andere Arabische landen nemen snel maatregelen om mensen meer zeggenschap te geven. In Tunesië kwam een vluchtelingenstroom op gang van mensen die proberen om via het Italiaanse eiland Lampedusa in de Middellandse Zee toegang te krijgen tot de Europese Unie. Op zoek naar een beter leven.

H.v.H.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content