Palestijns minister Nabil Shaath over het staatsterrorisme van de Israklis.

Nabil Shaath is minister van Planning en Internationale Samenwerking, maar ook alomtegenwoordig onderhandelaar en woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit. We spraken met hem in Caïro.

Wat kan Colin Powell nog bereiken met zijn bezoek aan het Midden-Oosten?

Nabil Shaath: Tot nu toe heeft hij het allerbelangrijkste doel van zijn trip niet bereikt. Dat is de onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten, zodat er een einde komt aan de misdaden en moorden van de Israëli’s en hun belegering van het Palestijnse volk. De Israëli’s beletten nog steeds iedereen Jenin binnen te gaan nadat ze zes dagen de tijd gehad hebben om het bloedbad op te ruimen, de lijken weg te halen en die elders te begraven… De heer Powell heeft nog niets van dat alles kunnen bereiken. Maar we hopen dat hij zijn werk voortzet. Onze eisen zijn simpel: haal de Israëli’s eruit, breng een vredesmacht binnen, doe iets aan de humanitaire en economische noden en begin de politieke oplossing uit te werken op basis van het Arabische initiatief.

Wat Powell aan u vraagt is een wapenbestand en garanties dat er geen zelfmoordaanslagen meer in Israël worden gepleegd. Kunt u hem dat geven?

Shaath: Wij hebben Powell uitgelegd dat de Israëli’s alles in het werk gesteld hebben om dat voor ons onmogelijk te maken. Zij hebben al onze veiligheidsinfrastructuur vernield, ze hebben onze veiligheidsmensen in de Westoever gearresteerd, gedeporteerd, vermoord of standrechtelijk doodgeschoten en hun dorpen vernield. Zodat president Arafat momenteel alleen nog een morele autoriteit kan doen gelden. En die morele autoriteit zullen de mensen slechts aanvaarden als ze zien dat de Israëli’s weg zijn. Arafat heeft gisteren in een verklaring terrorisme tegen burgers veroordeeld, en hij is bereid om nog meer soortgelijke verklaringen af te leggen. Maar die zullen echt alleen maar gewicht krijgen als de Israëli’s zich terugtrekken en zelf hun eigen moorden veroordelen en beloven dat ze niet zullen herbeginnen.

Waar is Sharon mee bezig? Dit gaat niet meer over terrorisme, of wel?

Shaath: Meneer Sharon is de terrorist bij uitstek. In België loopt er nog een aanklacht tegen hem over zijn rol in Sabra en Shatila in 1982. Wat Sharon gedaan heeft in Nabloes en Jenin is staatsterrorisme op massale schaal. Ik weet niet wat hij van plan is. Sommige archaïsche figuren lopen eeuwen achter. Hij denkt wellicht dat hij de Palestijnen uit hun land kan verjagen door een etnische zuivering. Hij wil de Palestijnse Autoriteit vernietigen en een eind maken aan onze droom van echte onafhankelijkheid. Dat zijn wellicht zijn hallucinaties. Maar daar komt niets van.

Sharon heeft een persoonlijke afkeer van Arafat. Wat kan hij na president Arafat verwachten?

Shaath: Ik denk echt dat de man die we kunnen missen, en die het politieke toneel zou moeten verlaten, meneer Sharon zelf is. Arafat niet, zeker niet op dit moment.

De Israëli’s hebben Colin Powell voorgesteld een internationale conferentie over het Midden-Oosten te organiseren, met Jordanië, Saudi-Arabië, Egypte, de VS en de Palestijnen.

Shaath: Daar zie ik niet echt veel in. Gelijk welke internationale conferentie heeft maar zin na de Israëlische terugtrekking. Als de Israëli’s vertrekken én het Arabische plan goedkeuren als referentiekader, dan is een internationale conferentie misschien de moeite waard. Maar zolang hun troepen verder blijven moorden en Sharon spreekt van een interimplan op lange termijn, is zo’n voorstel kansloos.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content