Han Renard

Drieletterwoorden beginnen een beroerde reputatie te krijgen in de Wetstraat.

DHL is in een politiek debacle geëindigd, hoewel premier Guy Verhofstadt (VLD) nog niet alle hoop heeft laten varen. Voor een definitieve beoordeling van de EBA of fiscale amnestie is het wachten tot eind december, maar nu al kan met grote zekerheid voorspeld worden dat de EBA op een flop uitdraait. Alleen de eerste minister heeft er luidens verklaringen in recente televisie-interviews nog het volste vertrouwen in. De belastingschuwe Belg, weet de premier namelijk, wacht altijd tot het allerlaatst om zijn zwarte rekeningen boven water te halen. Of dat optimisme in beide dossiers ook door de feiten zal worden gesanctioneerd, is heel twijfelachtig.

Nog zo een ‘drieletterdossier’ waarin alleen de premier fiducie lijkt te hebben, is BHV. Brussel-Halle-Vilvoorde, de tweetalige kieskring die de Vlaamse meerderheidspartijen onverwijld, dus voor het eind van het jaar, gesplitst willen zien. Momenteel ligt er nog niet eens een begin van een plan om de splitsing rond te krijgen ter tafel. En pas op 9 november wordt een speciale werkgroep geïnstalleerd, die zich over de kwestie zal buigen, ‘de interministeriële conferentie institutionele hervormingen’, met vertegenwoordigers uit alle regeringen. De conferentie is er gekomen op uitdrukkelijke vraag van de Vlamingen, die de splitsing per se niet in het communautaire Forum wilden bespreken.

Terwijl ze daar misschien beter wél mee hadden ingestemd. In het Forum was BHV slechts een van de vele dossiers op de onderhandelingstafel geweest. Het zou er verzuipen, zeggen de Vlamingen. Maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Gekoppeld aan andere dossiers, zou er in het spel van loven en bieden alvast genoeg ruilwaar en pasmunt voorhanden zijn om alle betrokken partijen voor gezichtsverlies te behoeden. Nu ligt het sterk symbolisch geladen dossier van de splitsing eenzaam en levensgroot op de onderhandelingstafel van de interministeriële conferentie. Als enige inzet én verplichte uitkomst van een zeer beperkte negotiatie, is het een communautaire tijdbom die bij de minste verkeerde manipulatie in het gezicht van de onderhandelaars kan ontploffen.

Drieletterwoorden behoren tot een politiek riskante categorie, dat bleek de voorbije weken. En ook bij BHV kun je je opnieuw afvragen waarop de premier zijn optimisme nu eigenlijk baseert. De voortekenen zijn in elk geval niet zo gunstig.

Han Renard

Het sterk symbolisch geladen dossier van Brussel-Halle-Vilvoorde ligt nu eenzaam en levensgroot op de onderhandelingstafel van de interministeriële conferentie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content