De bacteriën in uw darm hebben een grote invloed op uw gezondheid.

Het Vlaams Darmflora Project van de ploeg rond biotechnoloog Jeroen Raes van de Leuvense tak aan het VIB heeft zijn eerste resultaten afgeleverd, meteen in het gerenommeerde Science. In het werk werden stoelgangstalen van meer dan duizend vrijwilligers geanalyseerd. Allerlei eet- en andere gewoonten blijken de darmflora van de Vlaming te beïnvloeden, inbegrepen of hij veel zwarte chocolade eet of bier drinkt (voor Nederlanders was er een opvallend type darmflora bij karnemelkdrinkers).

De bedoeling van het onderzoek is de miljarden bacteriën in onze darm te linken aan gezondheidsaspecten. Willen wetenschappers ingrijpen op de darmflora om ziektes te genezen, dan moeten ze uiteraard eerst weten hoe een gezonde flora eruitziet, en welke individuele factoren een rol spelen in het bepalen van zijn samenstelling.

Een van de mogelijke ingrepen om gezondheidsproblemen via de darmflora aan te pakken, is een stoelgangtransplantatie. De darm van een patiënt wordt leeggespoeld en de inhoud wordt vervangen door een cocktail van de darmflora van een gezonde persoon. Voorlopig wordt de techniek bijna uitsluitend gebruikt in de strijd tegen chronische darmontstekingen, waarvoor ze soms miraculeuze genezingen biedt. Maar er is nog veel werk aan de winkel om de techniek voor andere aandoeningen, zoals obesitas, toepasbaar te maken.

Een andere studie in Science onderzocht wat er gebeurt in de darm van een patiënt na een stoelgangtransplantatie, en meer specifiek in welke mate darmbacteriën effectief vervangen worden door nieuwkomers. Het belangrijkste resultaat was niet echt verrassend, maar het is altijd goed dat een aanvoelen wetenschappelijk wordt bevestigd, zeker als het om drastische ingrepen gaat: een stoelgangtransplantatie heeft de grootste kans op slagen als de darmflora van de donor niet te sterk verschilt van die van de patiënt. De flora van één donor leidde tot uiteenlopende resultaten in verschillende patiënten.

Nog in Science verschenen twee studies die keken naar de darmflora van ondervoede kinderen. Het was al bekend dat de darmflora van zulke kinderen afwijkingen vertoont van wat als normaal kan worden beschouwd. De studies, gebaseerd op onderzoek in het Afrikaanse Malawi, konden evenwel ook aantonen dat als deze afwijkende darmflora in muizen wordt ingeplant, ze genormaliseerd kan worden door bepaalde microben en suikers uit menselijke moedermelk toe te dienen. Zo werd het gemakkelijker om groeiproblemen als gevolg van ondervoeding te compenseren.

Het finale doel van al dit werk is dat er pilletjes met een cocktail van de beste darmbacteriën gemaakt worden. Dat is minder omslachtig als behandeling dan het leegspoelen en weer volspuiten van een darm.

DOOR DIRK DRAULANS

Chocoladeliefhebbers en bierdrinkers hebben een heel specifieke darmflora.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content