Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

Dat de verkiezingscampagne nu echt begonnen is, merk je aan alles.

De voorzitter van het Vlaams parlement, Norbert De Batselier, staat bekend als een rustige ziel. Maar ze moeten niet overdrijven. Ze, dat waren de 65 parlementsleden van de Vlaamse meerderheidspartijen, die vorige week afwezig bleven bij de behandeling van een aantal voorstellen van diezelfde meerderheid. De Batselier schoot uit zijn sloffen. Een van de meest gehoorde smoezen was: te druk met de verkiezingscampagne.

Dat de campagne nu echt begonnen is, merk je aan alles. Dirk Sterckx en Yves Leterme hebben een nieuw brilletje. De lijsten zijn grotendeels klaar en de namen van de toekomstige parlementsleden bekend. Als het – overigens verdienstelijke – parlementslid Herman Lauwers (Spirit) in de provincie Antwerpen slechts derde opvolger is op de kartellijst van SP.A en Spirit, kun je ervan uitgaan dat de afspraak is gemaakt dat drie hoger geklasseerde kandidaten geen zitting zullen hebben.

Niet de kiezers, maar de partijleiders beslissen over wie er straks in het parlement komt, zei de Leuvense politicoloog Wilfried Dewachter vorig jaar bij zijn afscheid van de universiteit, en hij doelde daarmee vooral op het gehannes met nepkandidaten en opvolgers. ‘De partijleiders gebruiken hun bedienden als pionnen op een schaakbord. De bedienden is een harde term. Maar hij verwijst naar het statuut van de parlementsleden in de vroegere stalinistisch geleide communistische partijen van West-Europa, waar de kaderleden van de partij konden worden ingezet volgens de strategische inzichten van de partij – waar en wanneer en voor wat dan ook.’

Partijleiders rekruteren toekomstige parlementsleden intussen ook in toenemende mate buiten hun partij. Daar is niets op tegen, zolang het ook enige knowhow toevoegt aan het politiek bedrijf. In Nederland huren politieke partijen zelfs headhunters in om, bijvoorbeeld, een specialist in ruimtelijke ordening te vinden voor hun fractie. Maar wat is de goede zin van het binnenhalen van types als Ivo Belet (CD&V), Flor Koninckx (SP.A-Spirit) en Mark Demesmaeker (N-VA)? Denkt u bij Flor Koninckx onmiddellijk aan een stemmenkanon? Waar wij bij Ivo Belet aan denken, durven wij niet te zeggen, maar als wij Flor Koninckx zien, denken wij aan motregen en passen wij onze rijstijl aan. Maar maakt hem dat ook tot een politicus – tot een wetgever?

Piet Piryns

Als wij Flor Koninckx zien, denken wij aan motregen en passen wij onze rijstijl aan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content