?Dit was 1997? is het volledigste jaaroverzicht op cd-rom. De teksten komen van Knack, de video- beelden van VTM, de foto’s van Reporters en de rest van het jonge multimediahuis Lost Boys.

We hebben ervaring met dit soort dingen, zegt Huib-Jan Imbens, algemeen directeur van Lost Boys in Brussel, bij wijze van understatement. Lost Boys programmeert geavanceerde Internet-sites en ontwikkelt programma’s voor cd-rom, DVD en cd-i. En het doet dat goed. Elsevier, Microsoft, Philips, ABN-Amro, VW, Lotto, NS (Nederlandse Spoorwegen) zijn enkele van de grote namen die het bedrijf op zijn erelijst heeft staan. Veel Nederlandse namen, en dat is geen toeval, want Lost Boys heeft zijn thuisbasis in Amsterdam. In amper vier jaar tijd groeide het multimediahuis van een stulpje met drie bewoners naar een onderneming met zeventig werknemers. Onderdeel van die snelle expansie was het oprichten van een vestiging in Brussel, anderhalf jaar geleden. Als een Nederlands bedrijf een opdracht uit Engeland binnenhaalt voor een Internet-toepassing in verband met Franse taallessen, dan zegt dat toch wat.

Zonder technische kennis kom je in de elektronische business nergens. Maar je moet ook snel kunnen werken. Zeker om een product als ?Dit was 1997? uit te brengen. Op 10 januari ligt de cd-rom met het jaaroverzicht van Knack en VTM in de winkels, op 1 januari zijn de laatste teksten binnengeleverd. Kan ook niet anders, omdat het jaaroverzicht volledig moet zijn en bijgevolg ook de nieuwsfeiten van 31 december moet hebben.

Zowat 250 belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar worden uitgebreid toegelicht in woord en beeld. Foto’s en andere illustraties kan je, dankzij specifieke Internet-software, in de tekst vinden en moet je dus niet afzonderlijk oproepen. De ?pagina’s? van de cd-rom zijn overigens opgesteld in HTML, de computertaal die op het Net gehanteerd wordt. Het chronologisch archief bevat ook een duizendtal onderwerpen, geselecteerd uit de actualiteitsrubrieken ?De week in België? en ?De week in de wereld? van Knack. De teksten zijn geleverd door de Knack-redactie, de bewegende beelden komen van VTM. Je ziet onder andere de vliegtuigcrash in Oostende, de opgravingen in Jumet, de Rode Duivels die zich plaatsen voor het WK, alles samen goed voor zo’n honderd korte videoclips. Die voorzien zijn van commentaar door de VTM-nieuwslezers.

HERKENNING IS PRETTIG

Er is trouwens aan de details gedacht : een citaat begint steeds met aanhalingstekens onderaan en stopt met aanhalingstekens bovenaan… net zoals in Knack. Huib-Jan Imbens : ?De lezer vindt dat aspect van herkenning heel prettig, daarom behouden we de vertrouwde opmaak. Zo hanteren we ook de cursiveringsregels van Knack. Precies omwille van de herkenning.?

?Dit was 1997? is grotendeels op Belgische bodem tot stand gekomen, maar ook Nederland werkte mee, legt Imbens uit. ?Lost Boys in Amsterdam stond in voor de opmaak van de pagina’s, het design van het product. Ze beslisten bijvoorbeeld om de keuzeknop Volgend artikel aan de linkerkant te plaatsen en de keuzeknop Vorig artikel aan de rechterkant. Ze zorgden er ook voor dat de datum van de nieuwsfeiten in het chronologisch overzicht niet in het vet gedrukt staat, omdat zoiets de overzichtelijkheid zou schaden. Dat soort dingen.?

Het mooie aan het jaaroverzicht is dat alle namen en feiten die erin voorkomen met elkaar verbonden zijn. In een tekst kan je trefwoorden aanklikken die je naar andere verwante onderwerpen brengen. Mogelijk gemaakt door het zelf ontworpen ?framework? van Lost Boys.

We nemen een voorbeeld. Je wil iets weten over premier Benyamin Netanyahu van Israël. Maar hoe schrijf je de naam van die man nu weer ? Precies, geen hond die het weet. Tik je Netan in, dan kom je er echter al op deze cd-rom. Maar het lukt ook op andere manieren : je kan bijvoorbeeld een omwegje maken via het trefwoord Israël om de man te bereiken. Of je passeert langs de Palestijnse president Yasser Arafat, die regelmatig samen met Netanyahu in het nieuws komt en op de cd-rom dan ook maar één muisklik van de premier verwijderd is.

?Op die manier kan je makkelijk nieuwsgegevens uitpluizen waar je nog niet veel over wist?, aldus Huib-Jan Imbens. Het opfrissen van het geheugen kan natuurlijk ook. Wie herinnert zich nog het overlijden van tekenaar André Franquin of van schilder Willem de Kooning ? Hoe heette de winnaar van de Elfstedentocht van vorige winter ook weer ? Tijdens welke wielerkoers kwam Johan Museeuw ten val in de sprint ? In welk schandaal is Merry Hermanus betrokken ? Bij welke partij zit Joëlle Milquet ? Het is duidelijk waar we heen willen.

Bart Vandormael

HUIB-JAN IMBENS : Nieuwsgegevens waar je nog niet veel over weet, kunnen worden uitgeplozen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content