?Pick Up/Kanker? door Tg. Stan.

Gerardjan Rijnders is een begenadigd theaterauteur. De man die vooral bekend is als artistiek leider en regisseur van Toneelgroep Amsterdam, schreef de afgelopen jaren een aantal brokkelige, maar erg schrijnende theaterteksten bijeen over taalbederf, spaaklopende communicatie en relatiestoornissen. Hij verwoordt dat klein menselijk leed met veel begrip, hortend en stotend bijna, maar ook niet zonder enig sarcasme.

Het bekendst is misschien wel de zogenaamde ?relatie-trilogie? die Rijnders in de jaren tachtig schreef : ?Silicone?, ?Pick Up? en ?Tulpen Vulpen?. De tweede tekst speelden de Stan-leden Sara De Roo en Guy Dermul eind vorig seizoen en begin dit seizoen. De acteurs van het Antwerpse ?Toneelspelersgezelschap? waren er zo weg van dat ze een briefwisseling met de auteur begonnen over het stuk. Een vruchtbare correspondentie zo blijkt, want de brieven waren voor Rijnders de aanzet om tien jaar later een vervolg te schrijven op ?Pick Up? : ?Kanker?. Typisch Stan overigens dat ?toneelspelers? zich niet enkel met acteren, maar ook met regisseren en zelfs meeschrijven (zie ?Kleine Bezetting? van Jolente De Keersmaeker en Willy Thomas) bezighouden.

?Kanker? is allesbehalve een slappe sequel of een derderangse ?Pick Up. Deel 2? geworden. De tragikomische kat-en-muis-spelletjes tussen een man en vrouw in ?Pick Up?, een taalkritische fictie van de overgepsychologiseerde (Nederlandse) samenleving van de jaren tachtig, kantelen met ?Kanker? in een zwijgzame realiteit met veel (schijnbaar) begrip en understatement. Een giftig tegengif ook : ?Laten we zuinig zijn op… /Taal /Haat / Nee, ik wil geen zoutjes?.

Er is dus veel voor te zeggen om die korte teksten na elkaar te spelen, en dat is wat De Roo en Dermul ook doen. Met weinig middelen, enkel een sofa en een batterij spots, doen ze dat flitsend, burlesk, maar ook ingetogen en op het scherp van de snede. In het eerste deel van de voorstelling, ?Pick Up?, zitten ze dicht bij elkaar op de bank en op elkaars huid. Ze trekken alle acteerregisters moeiteloos open en maken van Rijnders taalkanker een spetterend weerwerk. In het tweede deel, ?Kanker?, blijkt de knusse sofa van daarstraks verworden tot een op de zij gekantelde barrière tussen twee ver van elkaar verwijderde figuren. Een voorstelling om stiekem jaloers op te worden.

Paul Verduyckt

Vanaf september gaat ?Pick Up/Kanker? van Stan op toernee door Vlaanderen. Tel. (Tg. Stan) 03/227.13.81.

Sara De Roo en Guy Dermul in Pick Up/Kanker : flitsend en ingetogen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content