‘Een echte verademing’

Orhan Agirdag

Waarom koos u net deze serie?

Orhan Agirdag: Sommige mensen vinden het misschien vreemd dat ik mijn cultuurtip van Netflix heb gehaald, maar tussen al het entertainment op dat platform kun je meesterwerken uit de hele wereld vinden. Turkije is vandaag de op een na grootste exporteur van tv-series en Bir Baskad?r steekt er echt met kop en schouders bovenuit. De achtdelige reeks speelt zich af in Istanbul, waar mensen met heel uiteenlopende achtergronden elkaar ontmoeten. Cinematografisch is het een hoogstandje met schitterend camerawerk en knappe belichting. Er wordt ook meesterlijk in geacteerd. Wie geen Turks spreekt zal dat natuurlijk niet merken, maar de dialecten zijn zo levensecht dat ik ben gaan opzoeken of het wel echt acteurs zijn die de verschillende rollen spelen.

TV-SERIE Bir Baskad?r (2020)
TV-SERIE Bir Baskad?r (2020)

De serie gaat onder meer over de tegenstellingen tussen religieuze en seculiere Turken. Geen makkelijk onderwerp.

Agirdag: De makers zijn erin geslaagd om een serie te creëren over de breuklijnen tussen mannen en vrouwen, arm en rijk, religieuze en niet-religieuze mensen, en dat zonder een waardeoordeel te vellen. De verhaallijnen nemen niet de clichébochten die je zou verwachten. En dat is een echte verademing.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content