‘Een balletje trappen, een kaarsje branden, en dan weer aan de blok’

Esmee Maluta © KAROLY EFFENBERGER

Het uur van de waarheid is aangebroken voor de 240.000 studenten in het Nederlandstalige hoger onderwijs: ze leggen de eerste examens van het academiejaar af. Al weken zwoegen ze nu, gebogen over syllabussen en geconfronteerd met zichzelf. De ‘blok’ is de voorbije decennia niet fundamenteel veranderd, maar wat wél opvalt: studenten studeren steeds vaker samen, niet zelden op merkwaardige plekken. Nu veel leeszalen van bibliotheken vol zitten, wordt uitgeweken naar luxebejaardentehuizen, iconische stadskantoren of musea en theaterhuizen die hopen dat zulke initiatieven drempelverlagend zijn. Wat motiveert de blokkers en hun gastheren en -vrouwen?

Esmee Maluta Student ingenieur-architect

Blokt in het Chirolokaal van Sterrebeek

‘Wij zijn een groepje actieve en voormalige Chiro-leiders die samen studeren. Sinds 23 december doen we dat dagelijks, vanaf halfnegen en vaak ook nog na het avondeten. Op plekken als deze is er saamhorigheid, sociale controle, je kunt samen pauzeren en elkaar moed inspreken. Aan de muur hangen alle roosters. Als iemand examen heeft, branden we een kaarsje. En als we na afloop horen dat het is tegengevallen, staan we elkaar bij.

‘De andere Chiro-leden vinden het een fijn plan. Toen we ermee aankwamen, had niemand bezwaren. Op zich zouden we naar de bib in Zaventem kunnen, maar die is niet de hele dag open. Je moet er ook rekening houden met andere bezoekers. Hier werken we in alle rust, kunnen we na de lunch een balletje trappen of gaan joggen, en maken we met vers stokbrood heerlijke hapjes. En we gaan door tot eind januari, als het er voor de laatste van ons helemaal opzit.’

Myriam Biermans Directeur Park Lane, Antwerpen

Ontvangt studenten in haar luxewoonzorgcentrum

‘Dit is de derde blokperiode waarin wij, via het studentenplatform GATE15, dagelijks aan zestien mensen de kans bieden om bij ons te studeren. Dat kan elke dag van elke week, van halftien ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Het loopt storm. De deuren openen om negen uur, maar de wachtenden staan vaak al drie kwartier eerder op de stoep om zich van een plek te verzekeren – vooraf reserveren kan niet.

‘We danken onze populariteit aan onze ligging, onze airconditioning en onze ruime openingsuren. De studenten zitten in de vergaderzaal of in het salon, waar ook de bejaarden overdag vertoeven. Sommige bewoners vinden het heerlijk om met de jonge mensen te keuvelen, hen te zien pingpongen of zelfs samen een sigaret te roken. En in juni vorig jaar hebben we samen naar het WK voetbal gekeken. De sfeer was opperbest. Ja, af en toe is er wel enige wrevel: “Zit er vandaag verdorie iemand anders op mijn stoel, terwijl dat mijn plek is!” Maar studenten hebben daar alle begrip voor en zoeken dan onmiddellijk een andere plaats.

Myriam Biermans
Myriam Biermans© KAROLY EFFENBERGER

‘Het mooiste voor mij is de interactie tussen de generaties. De jonge mensen brengen leven in de brouwerij, er wordt gepraat, er wordt gelachen. En elke dag is anders.’

Nele Carpentier Hr-medewerker, stad Antwerpen

Regelt de studentenplaatsen in het kantoorgebouw Den Bell

‘Tijdens de blok stellen we de negende verdieping van Den Bell, een iconisch gebouw, open voor studenten. Dat laat ons toe om de stad informeel voor te stellen als potentiële toekomstige werkgever. Werken voor de stad heeft niets oubolligs, en is veel meer dan vuilnis ophalen of aan het loket zitten. We zoeken ingenieurs, financieel adviseurs, maatschappelijk werkers… Alle vacatures die de privésector ingevuld wil zien, hebben wij ook. We vissen in dezelfde vijver.

‘Door studenten hier te ontvangen, kunnen we het gesprek met hen op een andere manier aangaan dan vanachter een standje op een jobbeurs. Het gaat dan niet zozeer over lonen of pensioenen, wat ze willen weten is: waar staat de stad voor, hoe duurzaam zijn onze activiteiten, bieden we flexibiliteit aan, hebben we jobs dicht bij huis?’

Nele Carpentier
Nele Carpentier© KAROLY EFFENBERGER
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content