Düsseldorf is met zijn Quadriennale 06 de europese culturele hoofdstad bij uitstek. Prachtige tentoonstellingen van onder anderen Bruce Nauman, Caravaggio, Francis Bacon en Juan Munoz benadrukken de ambitie van het cultuurbeleid.

Met een pasje van 20 euro kun je in Düsseldorf maar eventjes vijf toptentoonstellingen bekijken. Tot de minst spectaculaire behoort de overzichtstentoonstelling van wijlen Juan Munoz (1953-2001). De Spaanse kunstenaar was midden jaren tachtig een van de meest gerespecteerde kunstenaars, samen met Jan Vercruysse, Lili Dujourie, Niek Kemps, Jean-Marc Bustamante, Thomas Schütte en Pedro Cabrita Reis. Zonder van een groep te spreken, hadden ze met elkaar gemeen dat ze een sculpturale beeldtaal hebben ontwikkeld waarin een onuitgesproken verhaal schuilging. De beeldhouwkunst van toen was een zachte reactie op het al te gevoelsmatige van de ‘wilde/pathetische’ schilderkunst. Opvallend in het werk van al deze beeldhouwers was het gebruik van architecturale elementen of details. Dat is niet anders in deze prachtige tentoonstelling van Munoz die nu plaatsheeft in k21. Een zalige plek, waar niet alleen de tijdelijke tentoonstellingen opvallen, maar ook de vaste collectie een Vlaming doet duizelen van precies gepresenteerde kwaliteit. Munoz maakte schitterende werken die ruimte en (afwezig) verhaal suggereren door bijvoorbeeld houten trapleuningen in de vorm van de nerven van zijn hand of via stalen balkons die een hotel insinueren. Eveneens aanwezig zijn de bekende immobiele mannetjes die, hun onderlichaam verpakt in een zak, naar elkaar kijken. Dergelijk werk hangt trouwens ook hoog in de bomen van het openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen. In andere werken wordt de buikspreker, de dwerg of de souffleur opgevoerd als commentator van het leven in het permanente toneelstuk waarin wij de acteurs zijn.

Het is heerlijk rondwandelen tussen de honderd grijze, goedlachse Chinezenpoppen, die als een mal zijn voor de idea-le vorm van samenleven. Na al dit schoons kun je richting Konrad Fischer Galerie waar de Amerikaanse kunstenaar Carl Andre (1935) niet alleen zijn vroege ‘gedichten’ uit de jaren zestig presenteert, maar ook een aantal nieuwe sculpturen van koper en grafiet.

‘ROOMS OF MY MIND’ VAN JUAN MUNOZ LOOPT NOG TOT 4 FEBRUARI 2007 IN K21, STäNDEHAUSSTRASSE 1 IN DüSSELDORF. WWW.KUNSTSAMMLUNG.DE CARL ANDRE LOOPT NOG TOT 9 DECEMBER IN KONRAD FISCHER GALERIE, PLANTANENSTRASSE 7 IN DüSSELDORF. WWW.KONRADFISCHERGALERIE.DE

Luk Lambrecht

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content