Ingrid Van Daele
Ingrid Van Daele Ingrid Van Daele is redacteur bij Knack

Vandaag beslist voorzitter Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank al dan niet tot een renteverlaging.

De klok tikt voor de euro: nog amper acht maanden en de omschakeling is een feit. Hoeveel frank een euro waard is, weet inmiddels wel iedereen. Maar wat is de munt waard voor de economie?

De perceptie is negatief. Ten aanzien van de dollar zakte de euro herhaaldelijk tot telkens weer een nieuwe bodemkoers. Een definitief herstel bleef vooralsnog uit.

Intern is de munt nochtans vrij sterk. Hij wordt steeds vaker als uitgiftemunt gebruikt, en andere Europese en niet-Europese munten zijn aan de Europese eenheidsmunt gekoppeld. Maar zijn externe waarde is te zwak. ‘Tegen de huidige economische achtergrond ligt de eurodollarkoers te laag’, vindt ook Peter Van Dijcke, senior economist bij Artesia BC. ‘Europa heeft Amerika ingehaald op het vlak van de economische groei. En dat weerspiegelt zich niet in de koersverhouding.’

Toch is dat niet meer dan een imagoprobleem, vindt Van Dijcke. Een zwakke munt heeft bovendien voordelen. Die vormt een stimulans voor de export, wat ook invloed heeft op de groei van het bruto binnenlands product.

Ook Wim Duisenberg, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), is er vrij gerust in. ‘De eurodollarkoers interesseert me niet’, liet hij onlangs verstaan. Hij heeft andere kopzorgen. Een van de hoofdpijlers van zijn strategie is de inflatie en die bedraagt nog steeds 2,6 procent. De reden wellicht waarom hij eind maart de verhoopte renteverlaging niet doorvoerde. Tot grote ontgoocheling van de financiële markten. Hun vertrouwen was aangetast en dat leidde tot een koersverlies voor de euro.

Duisenberg toonde zich koppig. Dat de wereldwijde groeivooruitzichten voor 2001 een stuk lager liggen dan vorig jaar en er dus iets zou moeten gebeuren, was nochtans overduidelijk. Ook James Wolfensohn, voorzitter van de Wereldbank, herinnerde daar onlangs nog aan. Een renteverlaging door de ECB zou welkom zijn.

Maar daar liggen de meningsverschillen. ‘De overtuiging leeft dat de vertraging bij ons niet echt ernstig zal zijn en Europa vrij immuun blijft’, zegt Van Dijcke. Ook al wijzen de voorlopende indicatoren van de Nationale Bank en de OESO erop dat een groeivertraging vroeg of laat intreedt. Of Duisenberg nu ingrijpt, zal uit zijn toespraak van woensdag 11 april moeten blijken.

Maar de Nederlander doet niet altijd wat er van hem wordt verwacht. Dat maakt de financiële markten zenuwachtig. De communicatie tussen beide is niet optimaal, en dat is anders met de Federal Reserve. Het vertrouwen in Fed-voorzitter Alan Greenspan is rotsvast: hij heeft anticipatief gereageerd, zeggen de markten. De recessie in de VS zal dan ook zeer beperkt blijven, want de Fed lost een deel van de problemen op. De ECB daarentegen loopt achter op de feiten. Als de rentedaling er komt, zal het wellicht al te laat zijn.

Psychologie is niet het beste vak van de economen. Zij zitten met de handen in het haar. ‘We raken verstrikt in een gevaarlijke perverse redenering’, zegt Peter Van Dijcke. ‘Alles wijst erop dat de groeivertraging in euroland minder groot zal zijn dan in Amerika. We wachten nog op een bevestiging door de cijfers. Toch houden de markten aan een negatief scenario voor euroland vast en gaan ze er nu al van uit dat de zaken in het voordeel van Amerika zullen keren. Ze gaan op zoek naar negatief nieuws voor euroland en naar positieve elementen voor de dollar. Ze zoeken redenen om dollars te kopen, en om euro’s te verkopen.’

‘Toch heeft de euro een sterk potentieel. Als de VS er toch niet in slagen hun groeivertraging tot een korte dip te beperken, kan de koers van de euro pijlsnel stijgen. Een pariteit eind 2001 is in dat geval niet uitgesloten.’ Gesteld dat de Amerikaanse beurzen geen heropleving kennen. Bijvoorbeeld als gevolg van uitspraken van Greenspan.

Ingrid Van Daele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content