Anna Luyten Freelance journaliste

Ze zouden onze buren kunnen zijn: Diablo en Heliot. Ze hadden een sadistisch plan bedacht. Ze zochten een derde mededader die in België een kind moest ontvoeren. Wat ze vonden, was een undercoveragent. Het gerecht vraagt nu om undercoverwerk op het internet soepeler te laten verlopen.

Eerst was er een bericht op Net Alert, het meldpunt voor kinderporno van Child Focus. Eind maart vond een alerte Belgische burger de conversatie tussen een zekere Diablo en Heliot op een internetforum verdacht. Diablo en Heliot zochten een kompaan om een meisje van vijf à negen jaar in België te ontvoeren om haar seksueel te misbruiken.

Toen was er een naarstig onderzoek bij de cel pedofilie van de federale politie. De politie kon de identiteit van Diablo en Heliot onthullen via het IP-adres van hun computer. De mannen bleken uit Frankrijk te komen. Een Belgische undercoveragent werd ingezet. Diablo is een bediende van France Telecom uit Rouen. Heliot is een binnenhuisschilder uit Nice. Allebei hebben ze kinderen. Hun leven ziet er heel gewoon uit, maar op het internet ontpoppen ze zich tot misdadigers. Ze worden wekenlang door de politie geschaduwd.

Begin juni zouden ze een meisje ontvoeren. Met een witte bestelwagen. Er moest nog voor een masker en chloroform gezorgd worden. De sadomasochistische attributen hadden ze al, een camera ook. Ze hadden al een plek voor de misdaden: een onderhoudslokaal in het gebouw van France Telecom. Ze wilden dat hun slachtoffer een blijvende herinnering aan dat weekend zou overhouden. Met een gloeiende staaf zouden ze de s van soumise, slavin, in haar lies branden.

De undercoveragent meldt zich op het internet aan bij de twee daders. Hij neemt deel aan de gesprekken om zo meer over hun plan te weten te komen. Meer dan een maand lang houdt hij het vol. Hij wordt uitgenodigd om in Rouen ‘eens naar de kooi te komen kijken’. Ze zouden die dag ook langs scholen kunnen rijden om te kijken waar ze kinderen konden ontvoeren…

De plek blijkt geen fantasie. De daders worden opgepakt. Diablo toont zich opgelucht wanneer hij in handen van de politie valt: ‘Ik was oncontroleerbaar geworden’, zegt hij.

Het Belgische en Franse gerecht organiseerden vorige week een persconferentie. ‘We hebben het vertrouwen herwonnen in een vergelijkbaar dossier als dat waarin we het vertrouwen van de Belgische bevolking hadden verloren’, zei Glenn Audenaert, directeur van de Brusselse federale gerechtelijke politie, verwijzend naar de zaak-Dutroux. Justitieminister Laurette Onkelinx (PS) kwam mee het goede nieuws meedelen. ‘Dankzij de nieuwe wet op de bijzondere opsporingsmethodes, door hun internetverkeer te traceren en hen af te luisteren, hebben we de daders kunnen opsporen’, aldus Onkelinx.

Federaal procureur Johan Delmulle vraagt nu dat undercoverwerk op het internet eenvoudiger zou worden. Volgens hem is er dringend nood aan een versoepeling van de infiltratieregels, zodat undercoverwerk op het net voor dit soort zaken makkelijker en sneller kan. Voor de staatsveiligheid en militaire inlichtingendiensten bestaat die versoepeling al.

Anna Luyten

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content