Patrick Martens

N-VA-voorzitter Bart De Wever krijgt van steeds meer Franstaligen een pluim, zeker voor zijn sociaaleconomische ideeën.

In middens van Franstalige ondernemers groeit de aanhang voor de sociaaleconomische ideeën van Bart De Wever. En op politiek terrein wint vooral bij de Franstalige liberalen van de MR de overtuiging veld dat het niet langer zin heeft om de N-VA-voorzitter (en burgemeester van Antwerpen) voortdurend als een baarlijke duivel af te schilderen. Tot die conclusie komt redacteur Olivier Mouton deze week in zusterblad Le Vif na gesprekken met een twintigtal sleutelfiguren uit het bedrijfsleven en de politiek.

De Wever gooide vorige week opnieuw hoge ogen in de Franstalige media na het verschijnen van een vertaling in boekvorm van een reeks van zijn columns in Vlaamse kranten. De publicatie van Derrière le miroir ging gepaard met een lang en scherp interview in La Libre Belgique (De Wever past daarin voor een nieuwe klassieke staatshervorming, maar laat ook niet het achterste van zijn tong over de confederale aanpak van de N-VA zien) en met een al even opgemerkte lezing bij de Cercle de Lorraine in Brussel. Zoals De Wever dat ook al in november 2010 bij de Cercle de Wallonie in Namen deed, bracht hij ook voor het gehoor van de exclusieve zakenclub in Brussel vooral een sociaaleconomisch discours.

Dat laatste verhaal blijkt volgens Le Vif steeds meer aan te slaan bij Franstalige ondernemers. Een van de stemmen die dat bevestigen, is die van Bruno Colmant, voormalig kabinetschef van Didier Reynders en nu aan de slag bij consultant Roland Berger. Volgens Colmant heeft De Wever een punt als het gaat over thema’s zoals de loonindexering, de pensioenen, een selectievere migratiepolitiek en de noodzaak om de overheid af te slanken.

Voorzitter Baudouin Velge van de Cercle de Lorraine zit op dezelfde golflengte. Velge, die als econoom werkte voor de werkgeversorganisatie VBO en nu een communicatiebedrijf leidt, vindt het ook niet zinvol om De Wever in de Franstalige publieke opinie voortdurend te diaboliseren als de doodgraver van België. Volgens Velge is een splitsing van het land voor de N-VA-voorzitter na de verkiezingen van 2014 ook niet meteen aan de orde.

Deze overtuiging sluit aan bij het standpunt van MR-politicus Alain Destexhe, die meent dat de harde Franstalige aanvallen op De Wever de N-VA voor de Vlaamse kiezers alleen maar aantrekkelijker maken. Aan Franstalige kant spint dan weer vooral de PS goed garen bij het oppoken van de tegenstellingen. De mening van Destexhe is volgens Le Vif breed gedragen binnen de MR, die er alles aan doet om in 2014 weer mee aan zet te komen in Wallonië en Brussel. Met of zonder de PS.

Patrick Martens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content