05 I 08 Meer kinderen nodig

China. De regering kondigt aan dat de omstreden regel dat gezinnen maar één kind mogen hebben, versoepeld zal worden. Er komen meer uitzonderingen waarbij men recht heeft op een tweede kind. China wil zo de vergrijzing van de werkende bevolking tegengaan.

06 I 08 Serieus gesprek

Iran. De nieuwe president Hassan Rohani is bereid ‘ernstig te onderhandelen’ over het Iraanse atoomprogramma, waarvan de internationale gemeenschap vreest dat het tot een kernbom zal leiden. Die vrees wil Rohani wegnemen, maar hij wil wel nog uranium verrijken.

07 I 08 Koud oorlogje

VS. President Barack Obama zegt een bezoek af aan zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin. Hij zegt het niet te kunnen smaken dat Moskou asiel geeft aan klokkenluider Edward Snowden, die het Amerikaanse spionageprogramma Prism lekte.

08 I 08 Geen nieuwe verkiezingen

Venezuela. Nicolas Maduro is definitief de nieuwe president. Het Hooggerechtshof oordeelt dat de presidentsverkiezingen van april niet overgedaan hoeven te worden. De fraude waarvan oppositieleider Henrique Capriles sprak, werd niet bewezen.

09 I 08 NSA hervormt

VS. Obama belooft een hervorming van inlichtingendienst NSA. Die gaat zeker door met het verzamelen van gegevens van burgers en het aftappen van telefoons, maar via het Congres wil Obama meer transparantie en toezicht mogelijk maken.

09 I 08 Overgangsregering valt

Tsjechië. De nieuwe interim-premier Jiri Rusnok verliest na een maand een vertrouwensstemming in het parlement en biedt het ontslag van zijn regering aan. Het kabinet-Rusnok zal nog de lopende zaken opvolgen tot de verkiezingen in de herfst.

10 I 08 Bloedige ramadan

Irak. Een nieuwe serie aanslagen ontsiert het feest van het einde van de vasten, en maakt zeker 91 doden. Terreurgroepen voeren de aanslagen tijdens de ramadan al jaren op. Met 671 doden was dit in Irak de bloedigste vastenmaand sinds 2007.

10 I 08 Oude rivalen

Verenigd Koninkrijk. Een pro-Ierse republikeinse stoet ontaardt in rellen met pro-Britse protestantse tegenbetogers. Daarbij raken 53 politieagenten en twee omstanders gewond. Het geweld tussen beide rivaliserende groepen laait al de hele zomer opnieuw op.

11 I 08 Blijven bouwen

Israël. Vlak voor het hernemen van de vredesgesprekken met Palestina beslist de Israëlische regering om 1200 nieuwe huizen te bouwen in de Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Deze worden door het internationale recht als illegaal beschouwd.

11 I 08 Geen boycot

Rusland. Acteur Stephen Fry vraagt in een open brief aan de Britse premier David Cameron om de Winterspelen in Sotsji te boycotten, vanwege de antihomowetten in Rusland. Vele landen uitten hun bezorgdheid, maar niemand vindt een boycot efficiënt.12 I 08

Friso overleden

Nederland. Prins Friso (44), de broer van koning Willem-Alexander, overlijdt aan de gevolgen van het ski-ongeval dat hij in februari 2012 had in Oostenrijk. Hij raakte toen onder een lawine, en lag sindsdien met een hersenletsel in een coma.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content